bezár
 

zene

2009. 11. 16.
Lendvay József hegedűművész és barátai Zágrábban lépnek fel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lendvay József Liszt-díjas hegedűművész négy barátjával a Lendvay and Friends formációval lép fel kedden Zágrábban a horvátországi Rotary Club 80. születésnapján a Lisinski hangversenyteremben.

prae.hu

Menyhárt Péter brácsás, az együttes másik magyar tagja az MTI-nek hétfőn elmondta: a koncerten a 2005-ben megjelent, és a klasszikus zene határok nélkül kategóriában Németországban Echo Klassik díjjal kitüntetett Lendvay című lemezük felvételeiből játszanak.

Valódi zenei utazás lesz műfajokon, stílusokon át, hiszen elhangzik Vivaldi, Csajkovszij, Brahms, Piazzolla, Sarasate szerzeményeitől a moldovai, román, magyar, orosz, francia cigány- és népzenéig sok szám, a játékban felhasználjuk a dzsessz elemeit is - hangsúlyozta Menyhárt Péter.

A fiatal zenészekből álló, Lendvay and Friends együttes tagja Nicolae Taracila másodhegedűs Bukarestből, Alekszander Bagrincsev csellista Minszkből és Corneliu-Cosmin Puican nagybőgős Aradról.

Összeszokott csapatról van szó, együtt járják a világot, újra meghívták őket Dél-Koreába, ahol tavaly Szöulban és még hat nagyvárosban adtak koncertet, jártak Japánban, de készülnek többek között Kínába és Németországba is, és remélik, hogy Budapesten is bemutathatják külföldön sikeres CD-jüket.

Az együttes alapítója és vezetője Lendvay József, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott Szenthelyi Miklós növendékeként.
Játszott többek között a Rotterdami Filharmonikusokkal, a Holland Rádiózenekarral, a Birminghami Szimfonikusokkal, a Suisse Romande zenekarral, és a Budapesti Fesztiválzenekarral. Lendvay József szólistája a Nemzetek Zenekarának, amelyet Justus Franz és Leonard Bernstein alapított. Több világhírű muzsikus, köztük David Ojsztrah és Jehudi Menuhin mesterkurzusán vett részt.

Lendvay József egy 1777-ben készült Giovanni Tesstore mesterhegedűn játszik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés