bezár
 

színház

2009. 11. 14.
Szlovák kulturális hónap a Békés Megyei Jókai Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Békés Megyei Jókai Színház novemberben a szlovák kultúra havát rendezi meg. A programsorozat pénteki nyitó sajtótájékoztatóján Fekete Péter direktor elmondta: a színház az idei évadját a szomszédolás jegyében hirdette meg, így az elmúlt hónapban az ukrán kultúra képviselői vendégeskedet Békéscsabán, míg a november hónap a szlovák kultúráé.

Szkéné színház

A rendezvénysorozat részeként a teátrum társulata már péntek délelőtt be is mutatta a kortárs szlovák rendező, Ivan Holub Jávor vitéz, avagy mese a régmúlt időkből című zenés mesedarabját, amelyet Czajlik József rendezett. Szintén a pénteki napon a Kassai Állami Színház vendégeskedik a városban. Szlovák nyelven, de magyar feliratozással kerül színre Adriana Krúpova Zoznamka (Ismerkedés) című vígjátéka.

A szlovák hónap alkalmából Békéscsabára várják november 21-én a dunaszerdahelyi Epopteia Műhely Társulás bemutatóját Griskovec Hogyan ettem kutyát című előadásával, amelyet Gál Tamás színművész ad elő. A bemutatót szintén Czajlik József rendezte. Az alkotópáros előadása a budapesti Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztiválon fődíjat nyert és azóta is a legkeresettebb hazai stúdiószínházi előadások egyike.

Néhány nappal később, november 25-én a szarvasi Cervinus Teátrum mutatja be Milan Lasica-Július Satinsky Barátunk René című darabját, melyet Gergely László rendez. A hónap során egyébként irodalmi esteket, fotókiállításokat, sőt még gasztronómiai bemutatókat is tartanak.

Milan Kurucz, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója a szlovák hónap különlegességének nevezte, hogy mutatják be a szlovák kultúra remekeit, ahol 300 éve szlovák nemzetiségűek is élnek.

Stefan Dano, a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulja pedig arról beszélt, hogy az általa megnyitott, a Magas-Tátrát bemutató fotókiállítás azt eredményezheti, hogy egyre több Békés megyei turista is ellátogat Szlovákia legszebb tájaira, de abban is reménykedik, hogy a kulturális hónap apropóján sokan ismerkednek meg Békés megyével Szlovákiából.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés