bezár
 

film

2009. 11. 13.
Anilogue 2009
Budapest - Bécs
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Anilogue 2009 Idén is két városban zajlik majd az Anilogue filmfesztivál. November 25. és 29. között Budapesten az Uránia és a Toldi mozi, november 27-től pedig egy héten át a bécsi Filmcasino és Topkino mutatja be a 2009-es év legjobb animációs filmjeit. A japán animéktől a brit Wallace és Gromitig, Melbourne-től New Yorkig kapható lesz minden műfajban, méretben, ízben és hangulatban az animáció a 7. Anilogue-on.
Nyitány

A november 25-i nyitóelőadás keretében debütál Adam Elliot, az Oscar-díjas Harvie Krumpet rendezőjének új egész estés filmje, a Mary és Max. Az egyszerre ironikus és megható ausztrál mozi a 2009-es Sundance fesztivál nyitófilmje volt, és elnyerte a legendás Annecy fesztivál fődíját is. A történet egy valószínűtlen barátságról szól: a pangó, ausztrál kertvárosi közegben élő Mary találomra levelet ír egy New York-i ismeretlennek, a magányos, enyhén autista brooklyni nyugdíjas Max Horowitznak. Bár soha életükben nem találkoznak, az évtizedes levelezés során egymás életének legfontosabb szereplőivé válnak.
 Max and Mary - karakterek
 

A zsűri

Az Anilogue középponti programja az európai animációs rövidfilmek versenye. Az alkotásokat nemzetközi zsűri értékeli, a fődíjat november 29-én az Uránia filmszínházban adják át. A zsűri idén három tagot számlál. Alexei Alexeev, a világszerte ismert KJFG No.5 orosz származású, Budapesten élő rendezője egyaránt otthon van a hazai és a nemzetközi animációs világban. A Hanyatló művészet (Fallen Art) és az Oscar-jelölt Katedrális rendezője, Tomek Baginski a versenyfilmek elbírálása mellett bemutatja korábbi és legfrissebb animációs filmjeit. Japánból pedig Hitoshi Suzuki, az egyik legnagyobb távol-keleti animációs rendezvény, a Tokyo Anime Fair igazgatója kapcsolódik a zsűri munkájához.
vizsgafilmek - Harvard

Érdekességek

Az idei fesztiválon több olyan program is lesz, amely egyes nemzetek, iskolák animációjára koncentrál: 4-4 program foglalkozik a német és a lengyel animáció jelenével és múltjával – az egykori NDK-ban a propagandafilmek között megbúvó avantgárd törekvésektől a lengyel animációs szakma legfrissebb műveiig. Új sorozatként indul a világ elit-egyetemeinek animációs munkáit összegyűjtő program, idén a Harvard animáció tanszékének vizsgafilmjeit láthatjuk. Immár hagyományos, hogy az Anilogue-on bemutatjuk az év öt legjobb európai animációja közé válogatott, tehát a Cartoon d’Or díjra jelölt alkotásokat, köztük a Wallace és Gromit sorozat legújabb epizódját. Szokás szerint pedig lesz Világpanoráma a világ animációs fesztiváljain idén legnagyobb feltűnést keltett filmekkel, és nem marad el a maratoni Animált éj sem, melynek ismét a Toldi mozi ad otthont.
Panique au Village

Nagyjátékfilmek
 

Az Anilogue idén hat egész estés animáció magyarországi premierjét ünnepelheti Pesten, és további kettő a bécsi közönség előtt debütál. A fesztivál idején zárul a Japán-Magyar Kulturális Év, és ebből az alkalomból rendkívül friss és izgalmas válogatás érkezik Japánból. A tövisek ura (King of Thorn) című tudományos-fantasztikus film budapesti bemutatója néhány nappal még meg is előzi a tokiói premiert, így a hazai közönség hamarabb találkozhat a filmmel, mint a japán nézők. A filmet jegyző Kadokawa stúdió ráadásul egy, kizárólag az Anilogue-ra létrehozott kiállítás formájában mutatja be A tövisek ura készítésének fázisait, amelyet a rendező, Kazuyoshi Katayama személyesen nyit meg az Uránia moziban a fesztivál alatt.
King of Thorn
 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés