bezár
 

irodalom

2009. 11. 13.
Köldök címmel írt új regényt Réz András
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötven év történetét meséli el 1985 és 2035 között nyolc szereplő szemszögéből Réz András új könyve, a Köldök, amely az Ulpius-ház Könyvkiadónál jelenik meg.

prae.hu

Réz András a pénteki könyvbemutató előtt az MTI-nek elmondta: valójában a Köldök a harmadik regénye, mert Andrew C. Copper néven még az Orr című kötete előtt írt egy misztikus kisregényt. "Ennek ellenére ezt a könyvet volt a legnehezebb megírni. Nem vagyok gyakorlott író, sőt az is lehet, hogy nem vagyok író, csak történetmondó" - tette hozzá. Kiemelte, hogy míg az Orrban a szagok játszották a központi szerepet, addig az új könyvében az érintések.

"A köldök szónak nagyon sok jelentése lehet, utalhat egyrészt a születésre, kifejezheti a test kellős közepét és van egyfajta ezoterikus felhangja is. Elég, ha arra gondolunk, hogy szoktunk a világ köldökéről is beszélni" - magyarázta a címet.

A kötet ötven év történetét meséli el nyolc szereplő szemszögéből, 1985 és 2035 között. Az első rész arról szól, ami most és a közelmúltban történt. "Fel lehet ismerni konkrét eseményeket, de nem a történelemről szól a könyv. Inkább arról, hogy a világ jobb lett-e vagy rosszabb" - mondta az író, majd egyik szereplőjének gyakori mondatát idézve hozzátette, "volt jobb, lesz rosszabb".

Az író szerint a kötet második fele már arról szól, hogy milyen lesz a világ azok számára, akik most születnek. "Nem riogatni akarok, noha elég sötét jövő bontakozott ki. Pedig csupán meghosszabbítottam azokat a folyamatokat, amelyeknek ma tanúi lehetünk" - tette hozzá.
Réz András ugyanakkor megjegyezte: ez az első olyan könyve, amelyiknek bonyolult szerkezete van. "Hat hét alatt írtam meg a szigligeti alkotóházban, ahova egy hatalmas kockás lepedővel érkeztem, amire a regény főbb csomópontjait írtam fel" - mesélte az író, aki szerint a nyolc szereplő öregedését, nyelvhasználatának változását volt a legnehezebb megragadnia.

Az író ugyanakkor azt is elárulta, hogy a következő könyve vámpírokról szól majd. "Pofátlanul különbözni fog a klasszikus vámpírregényektől és a ma divatos neovámpír-történetektől. Hogy miben, az legyen még titok" - tette hozzá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés