bezár
 

irodalom

2009. 11. 12.
Marie Ndiaye is bírálta hazáját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem kíván részt venni a francia kulturális miniszter abban a vitában, amely a Goncourt-díjat elnyerő, Berlinben élő francia írónő, Marie Ndiaye hazáját bíráló interjúja miatt alakult ki.

prae.hu

"Nem kívánok beszállni a polémiába. (A vita) állampolgárként érint, de miniszterként nem tartozik rám" - mondta csütörtökön Frédéric Mitterrand a France Bleu közszolgálati rádióban.

Az írónő - még az irodalmi elismerés odaítélése előtt - egy kulturális magazinnak azt mondta, hogy a mai Franciaországot "szörnyűségesnek" találja, s emiatt költözött két és fél évvel ezelőtt Berlinbe.

Az interjú kapcsán Eric Raoult kormánypárti képviselő, korábbi miniszter kedden arra kérte a kulturális minisztert, hogy figyelmeztesse a "visszafogottság kötelességére" az írónőt. Véleménye szerint "egy díjazott által elhangzó üzenetnek tiszteletben kell tartania a nemzeti kohéziót és az ország imázsát".

A képviselő álláspontja szerint Marie Ndiaye a díj elnyerése óta a francia kultúrát képviseli külföldön, ezért minden szavát meg kell fontolnia. A felvetés óriási vitát váltott ki a francia közéletben.

A szerző a francia sajtó érdeklődésére Berlinből elmondta, hogy egy szót sem kíván visszavonni mindabból, amit az augusztusi interjúban állított. Maga is várja a kulturális miniszter mielőbbi válaszát arra, mi a véleménye az írókat érintő visszafogottság kötelességéről.

"Egyáltalán nem képviselem Franciaországot és valamilyen francia identitást sem, és ez nagyon világos volt a díj elnyerésekor is" - mondta az írónő a kialakult vita kapcsán a France Info hírrádióban.

"Goncourt-díjas íróknak joguk van azt mondani, amit akarnak, de Eric Raoult-nak, aki barátom és egy nagyon tiszteletreméltó ember, szintén joga van állampolgárként, sőt képviselőként is elmondani, hogy mit gondol" - hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátetette: "Nem dolgom bíráskodni egy magánszemély között, aki azt mond, amit akar, és egy képviselő között, aki szintén elmondja, ami a szívét nyomja".

Patrick Rambaud író, a Goncourt-akadémia tagja szerint Raoult képviselő nem sok regényt olvas, és a Goncourt-díjat összekeveri a Miss France szépségversennyel, amelynek győztesével aláíratnak egy szerződését arról, hogy mindig kedvesnek kell lennie, és arról is, hogy mit kell képviselnie.

Véleménye szerint az elismerések éppen arra szolgálnak az írók számára, hogy az érdeklődés középpontjába kerülve szabadon elmondhassák, mit gondolnak. "Mellesleg körülbelül én is azt gondolom (a mai Franciaországról), amit ő. Csak mondjuk nem azt mondanám, hogy szörnyűséges, hanem azt, hogy komikus" - fűzte hozzá Rambaud.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés