bezár
 

zene

2009. 11. 12.
A The New York Times a Keller Vonósnégyest méltatta
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szerdai The New York Times a Keller Quartet New York-i fellépését méltatta; a vonósnégyes az Extremely Hungary magyar kulturális évad keretében az 92Y központban Bartók, Ligeti és Beethoven darabjait szólaltatta meg.

prae.hu

A napilap kritikusa, Vivien Schweitzer szerint a kamarazenei koncerteken, még akkor is, ha az egész előadás első osztályú, néha van egy fantasztikus pillanat, amikor a zenekar különösen egybeforrottnak tűnik. A Keller Quartet vasárnapi előadásán ez a pillanat Beethoven F-dúr vonósnégyesének lassú tételénél jött el.

A szerző szerint az 1987-ben a budapesti Zeneakadémián alapított kvartett - Keller András és Pilz János hegedűssel, Gál Zoltán brácsással és Szabó Judit csellistával - Beethoven utolsó vonósnégyesében (Opus 135.) a lassú részt meleg, szenvedélyes hangon és kifejező erővel adta elő, és megragadta a többi tétel emelkedett szellemiségét.

A magyar együttes Beethoventől a Nagy fúgát (Opus 133.), Ligetitől az 1. Vonósnégyes "Métamorphoses Nocturnes" című darabot, Bartóktól pedig a III. vonósnégyest játszotta. A zenekar energikus és meglepő értelmezését kínálta Bartók zenéjének, Ligeti eklektikus stílusú vonósnégyesének szokatlan hangeffektusait pedig magabiztosan adta vissza - írta a The New York Times kritikusa.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés