bezár
 

színház

2009. 11. 11.
Mikrofonnal vagy anélkül: vitázik az olasz operavilág
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mikrofonnal kell énekelniük a tenoroknak és a szoprán énekeseknek a Verona Arénában, az olasz opera központjában a következő évadtól - legalábbis Franco Zeffirelli sztárrendező szerint.

Szkéné színház

A rendező ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy nem dolgozik többet az Arénával, amennyiben Francesco Girondini, az intézmény intendánsa nem ért egyet javaslatával és nem gondoskodnak a hangerősítő technológiáról - írta a Corriere della Sera milánói napilap kedden.
Az elkövetkezendő napokban egy mikrofonokat gyártó cég meg is kezdi az Aréna tesztelését.

Plácido Domingo világhírű spanyol tenor is Zeffirelli pártján áll. Véleménye szerint az énekesek munkáját megkönnyíti, ha mikrofonnal dolgozhatnak. Hasonló véleményen van Christoph Eisenbach karmester is: " a technológia hatalmas fejlődésen ment át. A mikrofonok használata csak jót tesz a több ezer néző előtt tartott előadásoknak."

Roberto Frontali olasz bariton énekes szerint azonban nincs szükség a mikrofonokra, hiszen fantasztikus az aréna akusztikája. "Mi lesz a különbség egy popzenész és egy operaénekes között, ha már mi is a mikrofonhoz nyúlunk? Nekem énekesként meg kellett tanulnom, hogyan erősítsem fel természetes módon a hangomat" - nyilatkozott az olasz lapnak Frontali.

Girondini próbálja fékezni a vitát. A mikrofonokat először a szezon nyitóestéjén akarja kipróbálni. Mint elmondta, az énekesek évek óta szenvednek attól, hogy csak a zenekart erősítik fel. Tervei szerint olyan rendszer szerint alkalmazzák a mikrofonokat, amely figyelembe veszi az egyes énekhangok tulajdonságait, tehát nem fognak minden énekes elé mikrofont állítani.

Az Aréna 2010-es szezonja egyfajta Zeffirelli-fesztivál lesz. A tervek szerint jövő nyáron színre viszik a Turandot új rendezését, valamint az Aidát, a Pillangókisasszonyt, a Carment és A trubadúrt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés