bezár
 

irodalom

2009. 11. 11.
Magyar szerzők sikere az amerikai könyvpiacon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az első három legjobb tudományos könyv közé sorolták, és díjjal jutalmazták az Egyesület Államokban a Krisna-hívő értelmiségi szerzőpáros művét.

prae.hu

Tasi István és Hornyánszky Balázs A természet IQ-ja (Nature"s IQ) című könyvének angol nyelvű kiadását az USA Book News című könyvészeti folyóirata "Az ország legjobb könyvei 2009-ben" díjjal tüntette ki, és a három legjobb tudományos könyv egyikének választotta.

A könyv Magyarországon 2002-ben jelent meg a Kornétás Kiadó gondozásában, majd a sikereses fogadtatás után 2005-ben második kiadásra is sor került. Az angol fordítás pedig ez év elején jelent meg Amerikában, és gyorsan meghódította a tengerentúli olvasóközönséget.

A tudományos ismeretterjesztő könyv élvezetes leírásaiból az állatvilágban fellelhető különleges viselkedésformákat ismerhet meg az olvasó, gyönyörű természetfotókkal illusztrálva. A szerzők szerint ezen összetett ösztönláncok eredetét nem tudja megmagyarázni a természettudomány. "Sok veleszületett magatartásforma csak akkor jár túlélési haszonnal, ha ennek minden egyes eleme jelen van az adott élőlény elméjében. Ez pedig azt jelenti, hogy nem alakulhattak ki fokozatos módon, mert hiányos formáik nem eredményeznek túlélési előnyt" - nyilatkozott könyvük tartalmáról Hornyánszky Balázs biológusmérnök, és hozzátette: "Azt hiszem, a könyv sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy egy fehér foltra mutattunk rá a modern tudományos magyarázatokban".

Szerzőtársa, Tasi István kulturális antropológus szerint: "Az amerikai olvasóközönség nyitottan viszonyul az élővilág eredetének kérdéséhez, és újdonságként fogadták a könyv utolsó fejezetét, amely az alig ismert hindu teremtésmagyarázatot ismerteti. Persze nyilván a könyv külleme is sokat nyomott a latban, a kétszáz színes kép látványos elrendezése Magyar Zsuzsa grafikus ízlését dicséri".

A könyvre az Egyesült Államokban olyan matricák kerülnek, amely szerint a magyar szerzőpáros könyve "Az év könyvei" közé tartozik, ami minden bizonnyal tovább fogja növelni az érdeklődést. A könyv éppen jókor jelent meg a színen, ugyanis Darwinnak a fajok eredetével foglalkozó könyve éppen százötven évvel ezelőtt kavart vihart Angliában, majd szerte a világon.

Darwin maga így írt a könyvében az állati viselkedésről: "Vannak ösztönök, melyek oly csodálatosak, hogy kifejlődésük problémáját az olvasó valószínűleg az egész elméletemet megdöntő nehézségnek fogja tekinteni." A Hornyánszky-Tasi szerzőpáros szerint az ösztönök eredetének értelmezéséhez spirituális tényezőket is figyelembe kellene venni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés