bezár
 

art&design

2009. 11. 10.
Magyar fotós nyerte az EU pályázatát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Halász Dániel személyében magyar induló nyerte meg az Európai Bizottság Képzelj el egy új világot! című fotópályázatát. A kedd esti ünnepélyes díjkiosztó után a verseny első három helyezettjének fényképeit is bemutató kiállítás nyílik Brüsszelben.

prae.hu

A kreativitás és innováció európai évének keretében júniusban meghirdetett pályázatra 1500 fotós 5000 fényképet küldött be az Európai Bizottsághoz. A megmérettetésen valamennyi uniós tagállam, tagjelölt ország, illetve Izland, Liechtenstein és Norvégia fotósai - profik és amatőrök egyaránt - részt vehettek, korhatár nélkül.

Első helyen a magyar Halász Dániel Képzeletbeli napló című fotósorozata végzett, amelynek felvételei a képeslapok stílusjegyeit hordozzák, és amely a méltató értékelés szerint "arra emlékeztet minket, hogy eljövendő világunkat nehéz elválasztani múltunktól, és érdemes lehet átgondolnunk, miként értelmezzük a haladás fogalmát".

A második helyezettnek járó díjat a brit James Naylor kapta A 2109-es osztály című fotósorozatáért, a harmadik helyet pedig a francia Vincent Bitaud szerezte meg Az autómentes város című sorozatával.

A közönségdíjat a magyar Szabó Balázs Hősök című képe kapta. Az alkotást a zsűri által előválogatott 30 fotó közül az európai közönség választotta ki októberben, online szavazással.

A négy nyertes mindegyike fotósfelszerelést kap, továbbá meghívják őket a kreativitás és innováció európai évének Stockholmban megrendezendő decemberi záróeseményére.

A pályázat legjobb képeiből - köztük a nyertesek fotóiból - a brüsszeli Espace Photographique Contretype kortárs fotóművészeti központban látható kiállítás november 22-ig. A tárlat anyaga novemberben, illetve decemberben az Európai Bizottság több épületében is látható lesz Brüsszelben, jövőre pedig európai körútra indul.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés