bezár
 

zene

2009. 11. 09.
Szóra sem méltatják a közmédia-bérplafonról szóló médiatörvény-módosítást
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Se általános vitára alkalmasnak nem találta, se tárgysorozatba nem vette Jánosi György (MSZP) médiatörvény-módosítási javaslatát hétfői ülésén az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága.

Csak a szocialista képviselők támogatták ugyanis az indítványt, amely maximálta volna a médiatörvényben szabályozott közszolgálati intézményekben dolgozók juttatásait.

A kezdeményezés szerint a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió (MTV) elnökének havi juttatása a jegybankelnök "tárgyévi keresete egytizenkettedének az egynegyede lehet", amihez a munkába járás igazolt költségein túl - meghatározott teljesítménykövetelmény alapján - legfeljebb négyhavi díjazására rúgó éves prémium határozható meg. ugyanezek vonatkoznának az alelnökökre is, akiknek havi javadalmazása nem haladhatná meg az elnöki fizetés kétharmadát. Ugyanakkor az első számú választott vezető jogviszonya megszűnése esetére "juttatás nem biztosítható" a számára.

A három médiatörvényben szabályozott közmédium-részvénytársaság felügyelőbizottsági (fb) tagjainak - a költségtérítésen túl - legfeljebb a minimálbér háromszorosa, az elnöknek ötszöröse fizethető, a cégek alkalmazottainál pedig a minimálbér tizenkétszerese volna a bérplafon, a kiegészítő juttatásokat pedig az fb-nek kellene jóváhagynia. Végkielégítést a Munka törvénykönyve által megjelölt esetekben fizethetnének, akkor is csak a minimumösszeget, s a javaslat szerint "a munkavállalóra irányadó felmondási idő a három hónapot nem haladhatja meg".

Az ülésen Jánosi György "kiragadott példaként" az MTV esetét említette, ahol - mint mondta - 50-60 ember vesz fel havi egymillió forintnál magasabb javadalmazást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kétharmados törvény módosításához egyetértésre van szükség: a jogszabályt "vagy közösen módosítjuk, vagy sehogy" - fogalmazott.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés