bezár
 

irodalom

2009. 11. 09.
Tóth Erzsébet kapja idén a Ratkó József-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tóth Erzsébet író, költő, publicista kapja az idén a Ratkó József-díjat a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány Kuratóriuma döntése szerint - közölte Antall István, a kuratórium titkára az MTI-vel.

prae.hu

A tizenöt esztendeje alapított díjat az ország keleti feléhez kötődő, de alkotásaikkal a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő alkotókat jutalmazzák - mondta az alapítványi vezető, a Magyar Rádió újságírója.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés díját, s az azt tanúsító, König Róbert grafikusművész által készített metszett oklevelet és a Kő Pál szobrászművész által készített plakettet november 12-én, Nyíregyházán adják át a kitüntetettnek.

Az 1989-ben elhunyt Ratkó József költőről elnevezett irodalmi-művészeti díjjal eddig Balázs József írót, Nagy Gáspár költőt, Aczél Géza költőt, Szöllősi Zoltán költőt, Vári Fábián László költőt, néprajzkutatót és Elek Tibor kritikust, irodalomtörténészt, szerkesztőt tüntették ki.

Az idei díjazott, Tóth Erzsébet József Attila-, és Arany János-díjas költő 1951-ben született Tatabányán, s nyolc éves koráig a szabolcsi kisvároshoz, Balkányhoz tartozó Perkedpusztán, nagyszüleinél szerezte meghatározó természeti tapasztalatait és emberi élményeit - áll a kuratórium közleményében. A dokumentum azt is megemlíti, hogy Tóth Erzsébet ahhoz a nemzedékhez tartozik, amely a szabolcsi Nagykállón halála előtt élt és alkotott Ratkó Józsefben nemcsak a költői, írói teljesítményt, de a közéleti példát, közösségi vállalások szereplőjét is mesterként tiszteli.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés