bezár
 

építészet

2009. 11. 05.
A világ legmagasabb épülete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jövő év elejére halasztották a világ legmagasabb épületének átadását Dubajban, hogy az egybeessen a helyi uralkodó születésnapjával.

prae.hu

Sejk Mohammed ibn Rasíd al-Maktúm dubaji emír sajtóhivatalának szerdai közlése szerint a 818 méteresre tervezett Burdzs Dubaj (Dubaj Torony) felhőkarcolót január 4-én adják át, ami egyhónapos csúszást jelent az eddigi tervhez képest.

A világ legmagasabb felhőkarcolóját öt éve kezdték építeni, 3000 építőmunkás 2007 januárjáig húzott fel 100 emeletet, olykor háromnaponta átadva egy-egy szintet. A torony 2007 nyarán érte el az 512 méteres magasságot, maga mögé utasítva az addigi legmagasabb épületet, a tajvani Taipei 101-et.

A kivitelező, az Emaar Properties versenyt fut az idővel, hogy határidőre befejezzen minden munkát. A kolosszális toronyépületet burkoló alumínium- és üveglapok elhelyezésével is csak a múlt hónapban végeztek; a kivitelező szerint csak üveglapokból 14 futballpályányit építettek be.

A több tucatnyi "apróbb" felhőkarcoló és a Közel-Kelet legnagyobb plázája mellett emelkedő Dubaj Tornyot eredetileg már az idén szerették volna átadni, legkésőbb a december 2-i nemzeti ünnepre.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés