bezár
 

irodalom

2009. 11. 05.
Emléktáblát avattak Janikovszky Éva tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Janikovszky Éva emlékére avattak táblát egykori lakhelyén Budapesten, a Bazja utca 8. számú ház falán szerdán. Balassa Anna, a Móra Könyvkiadó nyugalmazott főszerkesztője felidézte, hogy az író 48 évig, 2003-ban bekövetkezett haláláig lakott a házban és ott alkotta életműve jelentős részét.

prae.hu

"Egyetlen öreg írógépe, amelyet ő Mercédesznek hívott, most a síremlékén is szerepel" - tette hozzá az egykori főszerkesztő, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Janikovszky Éva munkássága megkerülhetetlen.

Balassa Anna emlékeztetett: Janikovszky Éva Magyarországon az elsők között vette észre a hatvanas években végbemenő társadalmi változások fontosságát. "Az egész világon a szülők generációja hol csendben, hol forradalommal, de átadta a hatalmat a fiatalabb nemzedéknek. Janikovszky Éva ebben a lázadásban a fiatalok pártjára állt, észrevette, hogy a változások nagyon sok pozitívumot tartogatnak" - mondta a főszerkesztő.

Véleménye szerint az írónő könyvei - például az első igazán jelentős regénye, a Ha én felnőtt lennék, amellyel elnyerte az Év gyermekkönyve díjat 1973-ban - főleg arról szólnak, hogy a gyermek gondolataira, jogaira figyelnie kell a szülők generációjának.

A nyugalmazott főszerkesztő emlékeztetett arra is, hogy Janikovszky Éva könyvei sikereivel segített talpra állítani a Móra Könyvkiadót, és idős korában is aktívan részt vett az igazgatótanács munkájában.

"Az ezredforduló tájékára az íráshoz is megjött a kedve" - emlékeztetett Balassa Anna arra, hogy az írónő a kétezres évek elején számos újságban publikált, cikkeit "apró villanásoknak" nevezte az öregedés örömeiről, bajairól, az emberi kapcsolatok fontosságáról, az idős kor méltóságáról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés