bezár
 

art&design

2009. 11. 04.
A közép-európai zsidóság emlékei Göteborgban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy évszázad zsidó emlékei címmel hat közép-európai országból származó fotókat és történeteket felvonultató kiállítás nyílik szerdán Göteborgban; a magyar külügyminisztérium kezdeményezésére megszületett tárlat az 1890-es évektől kezdve egészen 2005-ig ad áttekintést az érintett országok zsidóságának életéről.

prae.hu

A stockholmi magyar nagykövetség tájékoztatása szerint a kiállítást - amely ötven darab, egyenként két méter magas posztertekercsből áll - a bécsi és budapesti székhelyű Közép-európai Intézet hozta létre a magyar, az osztrák, a szlovén, a lengyel, a szlovák és a cseh külügyminisztérium kulturális osztályait tömörítő Közép-európai Kulturális Platform támogatásával.

A tárlat alapját a Közép-európai Intézet által összegyűjtött több száz interjú adta. Az ezek során előkerült régi családi fotók és az azokhoz kapcsolódó történetek segítségével kaphatnak betekintést a látogatók a közép-európai zsidóság életébe, a munkahely, az iskola, az otthon és a helyi közösségek mindennapjai mellett a nyaralás élményeibe, a hadsereg világába vagy a holokauszt szörnyűségeibe.

A tárlat anyaga olyan élményt nyújt, mintha egy régi családi albumot lapozgatna a látogató - olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A kiállítás megnyitóját követően kerekasztal beszélgetést tartanak a Közép-európai Kulturális Platform országaiból érkezett és jelenleg a stockholmi Paideia Zsidó Tanulmányok Európai Intézetében tanuló hallgatók részvételével, Ingrid Lomford történész vezetésével. A tárlat 2010. január 15-ig látható a göteborgi Emigranternas Hus-ben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés