bezár
 

irodalom

2009. 10. 28.
Megnyitották az Akadémiai Termet a Magyar Nyelv Múzeumában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepélyes keretek között, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulóján, kedden nyitották meg a Magyar Nyelv Múzeuma állandó kiállításának második egységét, az úgynevezett Akadémia Termet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Széphalomban.

prae.hu

Mint azt Nyíri Péter, a múzeum igazgatóhelyettese az MTI-nek felidézte, 1828. március 15-én gyűlt össze az a 22 tudósból, 4 fundátorból és a kormány képviselőiből álló bizottság, amelynek a feladata a Magyar Tudományos Akadémia megalakulásának előkészítése volt. Kazinczy Ferenc feljegyzéseiből ismert, hogy hogyan képzelték el a megépülő akadémia konferencia-tanácskozó termét.

Az új kiállítás ezt a termet rekonstruálja és törekvése a magyar nyelv panteonjának megformálása.

Hozzátette: a múzeum építészét Kazinczy Ferenc egyik rajza ihlette meg, amely egyébként a magyar tudós társaság "kerekasztalát" ábrázolta.
A kívülről bástyaszerű, ovális épületrészben található terem közepén egy nagy asztal áll, körülötte 28 székkel, rajta kis obeliszkekkel, amelyekre egy-egy név került: így állítanak emléket az egykori Tudós Társaságnak, Teleki József elnöknek és a huszonhét tagnak.

A falon két nagy méretű - gróf Széchenyi Istvánt és Hébét, az ifjúság és tudás istennőjét, az Akadémia jelképét ábrázoló - festmény mellett huszonegy magyar író és költő, köztük Zrínyi Miklós, Kazinczy Ferenc és Illyés Gyula arcképe szerepel, kiegészítve a magyar nyelvről szóló idézeteikkel, vallomásaikkal.

Az igazgatóhelyettes szerint az Akadémiai Terem - amely tanácskozásra és időszaki kiállítások rendezésére is alkalmas - méltó párja a Kazinczy-emlékcsarnoknak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés