bezár
 

zene

2009. 10. 27.
Megjelent a Bartók Új Sorozatban a hat vonósnégyes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent a Bartók Új Sorozat két legújabb korongja, amelyeken a Mikrokosmos Vonósnégyes előadásában a zeneszerző hat kvartettje hallható - tájékoztatta Hollós Máté, a Hungaroton Records ügyvezető igazgatója az MTI-t. A két lemez a sorozatban a 13-as és a 14-es számot kapta.

prae.hu

A hat vonósnégyes friss felvételén a Mikrokosmos Vonósnégyes - Takács-Nagy Gábor, Tuska Zoltán, Papp Sándor és Perényi Miklós - vett részt.

"Négy, nagy kamarazenélő tapasztalatokkal rendelkező magyar muzsikus alkalmi társulásaként a Mikrokosmos Vonósnégyes 1998-ban Bartók elmélyült betanulására, eltűnőben lévő fontos tradíciók integrálására, vonósnégyeseinek újfajta előadására jött létre" - írja az album kísérőfüzetében Somfai László zenetudós, a Bartók Új Sorozat szakértője.

"Gyönyörű feladat volt, már tíz éve dolgoztunk a kvartetteken, főként a magunk örömére. 1998-ban Schiff András fesztiválján a svájci Ittingenben játszottuk először őket. Tulajdonképpen sorszám szerint haladtunk a felvétellel, csak az ötödiket hagytuk a legvégére, mert ez szellemileg és technikailag a legnagyobb, legnehezebb darab" - mondta el az első hegedűszólamot játszó Takács-Nagy Gábor az MTI-nek. Megjegyezte, hogy jó kapcsolatban vannak a zeneszerző Amerikában élő fiával, Bartók Péterrel, néha beszélnek telefonon, ő is roppant kíváncsi az albumra.

Takács-Nagy Gábor hegedűművész-karmester úgy véli, hogy mint minden nagy zeneszerzőnél, nemcsak Bartóknál, hanem Haydnnál, Mozartnál, Beethovennél, Brahmsnál is a kvartett egy bizonyos alkotói periódus leggyönyörűbb párlata, esszenciája. Bartók az I. vonósnégyes idején 28 éves volt. Az utolsó Európában komponált darabja a VI. kvartett. Az evolúció, ahogy zeneszerzői világa változott, nyomon követhető e darabokban.

Ezt az előadói véleményt fogalmazza meg zenetörténeti szempontból Kárpáti János, ugyancsak a sorozat szakértője: "a vonósnégyesek végigkísérik Bartók alkotói útját az 1908-ban komponált elsőtől az 1939-ben, még Európában befejezett hatodikig. (...) A VI. - a Hegedűverseny és a Divertimento szomszédságában keletkezve - szomorú búcsú Európától."

A Bartók Új Sorozat a zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából 2006-ban indult útjára. A sorozat összesen harmincegy CD-n mutatja be a zeneszerző teljes életművét, a felvételek befejezése 2010-re, a teljes sorozat megjelenése 2011-re várható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés