bezár
 

színház

2009. 10. 26.
A Délvidéki Magyar Színjátszás Napja Szabadkán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy napon át tartó programsorozattal ünnepli meg az idén a szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Délvidéki Magyar Színjátszás Napját, október 29-ét; a rendezvények keddtől péntekig tartanak.

Szkéné színház

Kedden az Aracs Társadalmi Szervezet és a szabadkai Népszínház közösen tart megemlékezést Pataki László szabadkai színész, rendező emléktáblájánál, a Tanyaszínház 30 éve című fotókiállítás megnyitója pedig a városi könyvtárban lesz. A kiállításhoz kapcsolódóan bemutatják A Tanyaszínház három évtizede című könyvet, amelynek szerzője Czérna Ágnes. Az est vendége a szerző mellett Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatója, Kovács Frigyes színművész és Hernyák György rendező - írta hétfői számában a Magyar Szó című délvidéki napilap.

A cikk tájékoztatása szerint szerdán a szabadkai Felolvasószínház alkalmából - a hagyományokhoz híven - két, erre az alkalomra írt, több pályamű közül kiválasztott drámát láthat a közönség a Népszínház Soltis Lajos Stúdiójában. Az esten először Balogh István Ketten című drámáját olvassák fel Péter Ferenc rendezésében, ezt követően Lénárd Róbert Koulrofóbia című szövege Csernik Árpád rendezésében kerül színpadra. A felolvasások után vitaestet tartanak, amelyre várják a nézőket is, hogy a szakmai hozzászólások mellett ők is elmondják véleményüket a látottakról, hallottakról.

Az ünnepségsorozat csúcspontja a csütörtöki gálaest a Jadran színpadon, ahol átadják az előző évad legkiemelkedőbb vajdasági magyar színházi alakításáért járó Pataki-gyűrű Díjat.

Tolnai Szabolcs rendező, Darinka Nikolic és Papp Tímea kritikus, Nagypál Gábor színművész és az újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatói, valamint a zsűri tiszteletbeli elnöke, Karna Margit dönti el, hogy a hat jelölt közül melyik színész ujjára kerül idén a Pataki-gyűrű: Balázs Áronéra, Elor Emináéra, Erdély Andreáéra, Pálfi Ervinére, Szőke Attiláéra vagy Vicei Natáliáéra.

A díjátadó előtt az Újvidéki Színház vendégjátékát, a Vihar című előadást láthatják a nézők.

A pénteki zárónapon nyílik meg Kovács Ákos Fél-Arc fotókiállítása a Soltis Lajos Stúdióban, este pedig két előadás is színpadra kerül: a Jadran színpadon a szilágyi (Svilojevo) Mosoly Amatőr Színjátszó Csoport Dagasztók című előadása, az idei Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozójának nyertes darabja, valamint a Soltis Lajos Stúdióban a szabadkai Színitanoda ötödik bemutatója. A tanoda növendékei Schnitzler–Kornis: Körbe-körbe magyar című művét mutatják be.

Minden év október 29-én arra emlékeznek a szerbiai Vajdaságban, hogy ezen a napon 1945-ben színházat avattak Szabadkán, az első hivatásos magyar színházat a Délvidéken. Akkor Balázs Béla Boszorkánytánc című drámáját mutatták be Pataki László rendezésében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés