bezár
 

építészet

2009. 10. 25.
3 B: Bauhaus-Budapest-Bukarest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
3B: Bauhaus-Budapest-Bukarest címmel kiállítás és előadássorozat kezdődik hétfőn a budapesti Román Kulturális Intézetben; a rendezvény társszervezője a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).

prae.hu

Brindusa Armanca intézetigazgató az MTI-nek elmondta: a 90 éve megalapított Bauhausra, a XX. század vizuális nevelésének legnagyobb hatású intézményére emlékeznek. A rendezvény kezdeményezője a MOME volt, Ernyey Gyula professzor ugyanis Bukarestben járt, és az ottani egyetemen elhatározták, hogy együttműködést kezdenek.
A MOME hallgatóinak kiállítása és az előadások az egyetemi kurzushét, valamint az Építészet Hónapja keretében a Malonyai villában működő intézetben lesznek, abban az épületben, amely a magyar szecessziós építészet egyik kiemelkedő jelentőségű alkotása - mondta Brindusa Armanca. A bukaresti Bauhaus-házakról elmondta, hogy nem egy tömbben találhatóak, hanem elszórtan a régi városközpont kanyargós utcáiban.

Molnár Gyula, a MOME tervezőgrafikai szakának professzora arról beszélt az MTI-nek, hogy mind a hallgatók, mind az előadók arra keresik a választ, miként aktuális a Bauhaus öröksége napjainkban Közép-Európában. A Bauhausban hagyomány az anyagok tanulmányozása, ezért tanítványai kísérleti játékba kezdtek mostani anyagokkal és absztraháltak.

A Bauhaus alapformája a háromszög, a kör és a négyszög. Tíz tanítványa a háromszöget választotta, és három dimenziós tárgyat, egy-egy tortaszeletet készített; a szeletek összerakva egy egész tortát, vagyis kört alkotnak. Ezt a "játékot" két dimenzióban, fotón is ábrázolják a tárlaton.

A másik kiállításon a MOME dizájn szakos hallgatói egy konyhát mutatnak be felszereléssel együtt. A hallgatók ezzel a két tárlattal tisztelegnek a Bauhaus szelleme előtt - jegyezte meg Molnár Gyula.
Ami az előadásokat illeti, eljön és beszél a Bauhaus törekvésekről Romániában Marius Marcu Lapadat, a bukaresti építészeti egyetem tanára, Szlovákiából Zdenko Kolesar a 90 éves iskola aktualitásáról értekezik, Ferkai András pedig a magyar építészekről a Bauhausban. Perneczky Géza Moholy-Nagy és a Bauhaus, míg Szilágyi Sándor Moholy-Nagy és a fotó viszonyát elemzi, de szó lesz a Bauhaus színházról és a filmről is.

Az Állami Bauhaus intézményét 1919-ben alapította a két weimari művészeti iskola összevonásával Walter Gropius. A Bauhaus a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézménye, a konstruktív törekvések központja és gyűjtőhelye, amely nevelési módszerei és az alkotó művészet megújítása révén vált kiemelkedő szerepűvé. Alapja a "Bauhaus-eszme"; Gropius szerint ez felelet arra a kérdésre, milyen képzettségre van szüksége egy művésznek ahhoz, hogy el tudja foglalni helyét a (gép)ipari társadalomban.

A MOME hallgatói keddtől péntekig délelőttönként az előző esti előadást fogják megvitatni. A kiállítás november 10-ig lesz nyitva a budapesti Román Kulturális Intézetben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés