bezár
 

zene

2009. 10. 21.
Nemzetközi versenydíjasok Liszt-gálája Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi Liszt-zongoraversenyek győztesei adnak gálakoncertet a nagy zeneszerző születésének 198. évfordulóján, csütörtökön Budapesten, az MTA dísztermében. Az esten döntően Liszt-műveket hallhat a közönség, de Bartók- és Csajkovszkij-szerzemények is elhangzanak.

prae.hu

A csütörtöki esten három művész lép pódiumra: Borbély László, aki a 2006-os Budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny második díját nyerte el, Olga Kozlova, a 2006-os weimari Liszt-verseny első helyezettje és Vitalij Piszarenko, a 2008-as utrechti Liszt-verseny első díjasa - mondta Igric György, a hangversenyt rendező Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. igazgatója az MTI-nek.

Mint kiemelte, ez a három verseny a legjelentősebb és legfontosabb a Liszt-zongorairodalommal foglalkozó megmérettetések között, rendezőik évek óta együttműködnek, ennek egyik eredménye a gálaest.
A magyar verseny gazdája, a Filharmónia Budapest kérésére idén Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én Budapesten rendezik a gálát. A három fiatal művész ezután turnéra indul: Budapest után Raidingban (Doborján), Liszt szülőhelyén, majd Bayreuthban, Weimarban és Utrechtben játsszák el ugyanezt a műsort.

A koncert érdekessége, hogy Karne-vale in Palermo címmel Wolf-G. Leiden a három zongorista számára egy hatkezes ráadás számot komponált, a csütörtöki hangverseny hallgatói tehát egy ősbemutató fültanúi is lesznek.

Borbély László a zenei tanulmányait 5 évesen kezdte. Diplomáját 2007-ben kapta meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg doktorandusz hallgató. Játszott Európa több országában és az Egyesült Államokban is, szólistaként és kamarazenészként egyaránt.
Olga Kozlova 11 éves korára megkapta a Moszkva Ifjú Muzsikusai elnevezésű zongoraverseny első díját. 2005 októberében a híres varsói Nemzetközi Chopin Zongoraverseny elődöntőjében is részt vett. Rendszeresen ad szólókoncerteket olyan orosz városokban, mint Moszkva, Szamara, Novgorod vagy Jakutszk.

Vitalij Piszarenko hatévesen adta első szólóestjét. 2007-ben ő is részt vett a Codarts Ravel-zongoramaratonon, amelyen Ravel összes zongoraversenyét bemutatták. 2008 októberében a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lépett fel a budapesti Zeneakadémián. 2008-as utrechti első díját követően elárasztották koncertfelkérésekkel, a fiatal zongoraművész naptára már 2011-ig tele van fellépésekkel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés