bezár
 

színház

2009. 10. 21.
Az Örkény Színház önállósodása az évad végéig eltart
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fővárosi Örkény István Színház jogilag 2010. január 1-jén válik le a Madách Színházról, az önállósodás azonban a gyakorlatban valószínűleg az évad végéig eltart - közölte Mácsai Pál, a teátrum vezetője az önállóvá válás kapcsán tartott keddi sajtótájékoztatón.

Szkéné színház

Nyolc éves munka gyümölcse érett be a Fővárosi Közgyűlés döntésével, amelynek értelmében az Örkény István Színház önállóvá válik, és jogilag is elkülönül a Madách Színháztól - hangsúlyozta a korábban Madách Kamara néven működő játszóhelyet 2001 óta vezető Mácsai Pál, hozzátéve: azóta tekintik magukat önálló társulatnak, hogy öt éve felvették Örkény István nevét.

A Fővárosi Közgyűlés október 12-i egyhangú döntésével lezárult önállósodási folyamatra visszatekintve a színész-rendező elmondta: az első esztendőkben az addigi szórakoztató profilhoz tartozó repertoárt fokozatosan lecserélve az intézmény számon tartott prózai művészszínházzá vált.

A szakmai sikerek mellett azonban folyamatosak voltak a financiális gondok, a társulat az anyagi ellehetetlenülés szélén állt - emlékeztetett Mácsai Pál. Elmondása szerint egyrészt az anyaintézmény Madách Színház zenés teátrumként kevés állami támogatáshoz jutott, és ez nagyon megnehezítette az Örkény működését is; másrészt a Madách gazdasági és műszaki apparátusa a két színház egyidejű működtetését a nagy leterheltség miatt egyre kevésbé tudta ellátni.

Az igazgató hangsúlyozta: ebben a helyzetben csak a megszűnés és az önállóvá válás között lehetett választani, és szerencsére a főváros az utóbbi mellett döntött.

Az Örkény működését Budapest legkevésbé támogatott prózai színházához hasonló mértékben finanszírozza a Fővárosi Önkormányzat, ezt az összeget ráadásul nem más színházaktól veszi el, hanem saját költségvetési tartalékából biztosítja - fűzte hozzá. Mácsai Pál az MTI-nek elmondta, a támogatás összege évi 270 millió forint.
Mint a sajtótájékoztatón jelen lévő Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, Bőhm András és Csomós Miklós, a Kulturális Bizottság elnöke és alelnöke, valamint Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója egyaránt kiemelték, az önállóvá válás magas színvonalú művészeti munkájával a társulat saját érdeme.

Mácsai Pál tájékoztatása szerint az év végéig beindul a teátrum működtetését végző Örkény István Színház Nonprofit Kft., melynek vezetését 2010. június 30-ig ő látja el. Az intézmény jogilag 2010. január 1-től válik le a Madách Színházról, az önállósodás azonban a gyakorlatban valószínűleg az évad végéig eltart - vélekedett.

Az igazgató az évad terveiről is szót ejtett: az októberi premierek - Brecht Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, illetve Örkény Macskajáték című darabja - után december 19-én mutatják be Parti Nagy Lajos fordításában és Bagossy László rendezésében Ödön von Horváth Kasimir és Karolin című színművét.

2010 februárjában Ascher Tamás viszi színre Henri Murger Bohéméletét; a francia szerző Puccini által is feldolgozott regényéből Aki Kaurismäki forgatókönyve alapján készült színpadi verzió.

Az Örkény művészei október 31. és november 8. között a Szöuli Nemzetközi Színházi Fesztiválon szerepelnek az Apátlanul című produkcióval, majd 2010 tavaszán a Bogotái Színházi Fesztiválon vesznek részt ugyanezzel a darabbal, illetve a Jógyerekek képeskönyve című "sokkoperával".

A társulathoz ebben az évadban Szandtner Anna csatlakozott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés