bezár
 

zene

2009. 10. 21.
Fischer Iván vezényli a Berlini Filharmonikusokat a hétvégén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ tíz legjobb zenekara között a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) egyik "riválisának" számító Berlini Filharmonikusokat vezényli a BFZ zeneigazgatója, Fischer Iván csütörtökön, pénteken és szombaton a német fővárosban. Az utolsó hangversenyt az interneten is közvetítik.

prae.hu

A koncerteken Haydn 88. szimfóniája, Liszt 1. Magyar rapszódiája, Bartók Hét egynemű kara, Brahms 11. és 15. Magyar tánca, valamint Kodály Galántai táncok című műve hangzik el. A hangversenyen Ökrös Oszkár cimbalomművész és a Wilma ten Wolde vezette Holland Ifjúsági Kórus működik közre - közölte az MTI-vel Váradi Júlia sajtómenedzser, hozzátéve, hogy a programok 8 órakor kezdődnek, de 7 órától bevezető műismertetéseket hallgathatnak az érdeklődők.

A Berlini Filharmonikusok műsorajánlója kiemeli, hogy Haydn, a bécsi klasszika központi alakja az Esterházyak szolgálatában állva a magyar környezetben magyar, valamint magyarosnak vélt cigányzenei motívumokkal találkozott, amelyeket ihletetten használt fel jó néhány alkotásában. A Bartók- és Kodály-művekre pedig azzal hívják fel a figyelmet, hogy ezek a műzenei darabok hiteles népzenei gyűjtéseken alapulnak.

Világos tehát, hogy egy ilyen összeállításnak Fischer Iván az ideális karmestere - írják az ajánlóban, amelyben emlékeztetnek arra is, hogy a magyar művész vezette BFZ idén nemcsak a tekintélyes brit komolyzenei szaklap, a Gramophone díját nyerte el, hanem annak francia "megfelelőjét", Dipason D'Or díjat is nyert.

A dch.berliner-philharmoniker.de oldalon januárban indult el a Berlini Filharmonikusok internetes szolgáltatása. Koncertenként 9,90 euróért (mintegy 2600 forintért) lehet "jegyet váltani" az élő közvetítésre, amelynek megtekintése így durván harmadannyiba kerül, mint a legolcsóbb jegy a zenekar "offline" törzshelyére, a berlini Potsdamer Platz melletti Filharmóniába. A műélvezethez azonban szélessávú internetkapcsolat szükséges és jó hangfalak, különben nincs szinkronban a hang és a kép, amelyet öt kamera közvetít élőben a Filharmónia nagyterméből.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés