bezár
 

film

2009. 10. 17.
Novemberben kezdődik a Verzió filmfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fanatizmus, a szegénység, a nemi identitás, a politikai elnyomás és a rasszizmus témáit is körüljárják a november első hetében tartandó Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjába beválogatott, a világ minden tájáról származó alkotások.

prae.hu

A szervezők összegzése szerint 25 ország több mint 60 filmje érkezik a fesztiválra, melyek közül 45-öt először láthat a magyar közönség.
A hatodik alkalommal tartandó fesztivált november 3-án a Carmen esete Borattal című alkotás nyitja meg; a film annak az apró romániai falunak az életét mutatja be, amely a Borat című filmben a főhős kazahsztáni otthonát "játszotta". A falut perverzek gyülekezetének beállító amerikai vígjáték teljesen felborította a már önmagában is problémákkal küszködő kistelepülés lakóinak életét.

A nyitófilm a fesztivál Nemzetközi panoráma elnevezésű szekciójába tartozik, csakúgy, mint a svájci menekültügyi központot bemutató, a locarnói filmfesztivál Arany Leopárd díjával kitüntetett Az erőd, vagy a teheráni rehabilitációs központ 4 lakójának életét feltáró Az üvegház. A szekcióban vetített filmek között akad, amelyik a kolumbiai igazságszolgáltatást veszi górcső alá (Bagatell), más a berlini "divat-alvilágot" mutatja be (Divatdiktatúrában), megint más pedig az Amazonasba ömlő 18 milliárd gallon veszélyes olajszármazéknak a környezetre és az emberek életére gyakorolt hatását tárja fel (Az olaj ára).

A fesztivál Keresztutak elnevezésű programja cseh, szlovák, lengyel, német és magyar rendszerváltás-filmekből válogat. Az 1988 és 2009 között készült alkotások között található egyebek mellett cseh generációs krónika (A legnagyobb kívánság), a berlini fal leomlása előtt és után készült, eddig fel nem használt felvételekből összeállított poétikus mű (Az anyag), csakúgy, mint Gazdag Gyula az '56-os forradalomtól a rendszerváltásig tartó időszakot felölelő interjúfilmje (Magyar krónikák I-II.).

A Lyukak a vasfüggönyön címet viselő retrospektív a ma már klasszikusnak számító lengyel dokumentarista iskola Magyarországon sohasem látott főműveit mutatja be az 1950-es évekből. A sokszor nyíltan rendszerkritikus, valós társadalmi és szociális problémákat körbejáró, úgynevezett "fekete sorozat" filmjeiből összeállított válogatásban kiemelt helyet kap a legendás rendező, Andrzej Munk, akinek 5 rövid-dokumentumfilmjét is megtekinthetik majd az érdeklődők.

A magyar szekcióban levetítik egyebek mellett Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című filmjét, amely a magyar titkosszolgálatok világába kalauzolja a nézőket, valamint Jeles András Párhuzamos halálrajzok című munkáját, amely az Olaszliszkán halálra vert tanár és egy leukémiás kisfiú szüleinek kálváriáját mutatja be. Emellett látható lesz többek között szenvedélybetegekkel, vénlányokkal, vidámpark-üzemeltetőkkel foglalkozó mű is a hazai filmek között.

A Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezte seregszemlén a legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja.

A november 3. és 8. között tartandó fesztiválnak a Toldi mozi és a Cirko-gejzír Filmszínház ad otthont, az esemény védnöke Jancsó Miklós filmrendező és a Magyar Helsinki Bizottság.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luca Guadagnino: Challengers
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés