bezár
 

zene

2009. 10. 16.
A Pannon Filharmonikusok asztalához „odaült az angyal”
Peskó Zoltán páratlan nemzetközi karrierjének csúcsán fogadta el a pécsi zenekar felkérését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyvenöt év káprázatos külföldi karrier után Peskó Zoltán hazai együttes, a Pannon Filharmonikusok élére áll: az együttes szakmai eredményei, és a Pécsett épülő hangversenyterem művészeti bevezetése a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe méltó és érdekes feladat a világ számos zenekaránál és operaházában már bizonyított művésznek.

prae.hu

Az épülő pécsi koncertterem még a milánói Scalaból is az EKF ékszereként tündököl, hiszen nem más fogadta el a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatói felkérését, mint Peskó Zoltán világhírű karmester” – mondta el sajtótájékoztatóján Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok vezetője.

Többször hallottam már a mondást, hogy a tehetséges karmester 40 éves korágig csak tanul, aztán érik meg arra, hogy igazán jó karmester váljék belőle. Peskó Zoltán személyében karrierje csúcsán álló művész áll a zenekar élére, mely nagy megtiszteltetés mind a zenekar, mind Pécs városa részére. Nem karmestert, hanem Maestro-t szerződtet a zenekar.” – tette hozzá az igazgató.

A Peskó Zoltán életét feldolgozó „A Városligeti fasortól a Milánói Scaláig” című dokumentumfilmben a karmester lenyűgöző karrierjének okát firtatva Rilke egy elfeledett verssorát idézve e szavakkal él: „Az én asztalomhoz odaült az angyal”. A 45 éve külföldön élő, áldozatos munkájának köszönhetően kimagasló szakmai karriert befutott művész többszöri felkérést utasított el az elmúlt években, melyek hazahívták.

Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban azt tapasztalta, hogy a Pannon Filharmonikusok élén lenni egy megtisztelő, kiemelt pozíció napjainkban, hiszen számos karmestert javasoltak neki a zenekar vezetésére. „Mint a zenekar fenntartója rendkívül elégedett vagyok Horváth Zsolt igazgató munkájával, aki ilyen rövid idő alatt ilyen magasrangú művészt tudott a zenekar élére állítani. Megtiszteltetés a város számára, hogy Peskó Zoltán karmester a pécsi zenekar szakmai vezetését vállalta el.” – fogalmazott a polgármester.

Peskó Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1962-ben szerzett diplomát, legelső szárnypróbálgatásait maga Kodály Zoltán és Illyés Gyula érdeklődése kísérte. 1964-ben elhagyta Magyarországot, tanulmányait Olaszországban és Svájcban folytatta, ahol a legnevesebb művészektől tanulhatott. A magyar fiatalember felkészültségével, szorgalmával, megnyerő egyéniségével kivívta Európa legjobb zenekarainak és dalszínházainak az elismerését. Viszonylag rövid idő alatt az egyik legkeresettebb karmester lett.

Nemzetközi karrierje lenyűgöző: világszerte 18 országban összesen 64 szimfonikus zenekart vezényelt, az európai országok vezető zenekarainak mindegyikét (Berlini Filharmonikusok, BBC Szimfonikusok, Londoni Filharmonikusok, Müncheni-, Stuttgarti-, Frankfurti Szimfonikusok, a Francia Rádió Zenekarát, az amszterdami Concertgebouw zenekarát, a Leningrádi, Monte-Carloi, Stockholmi Filharmonikusokat, stb.), de a New York-i Filharmonikusokat is. Operakarmesterként 12 ország összesen 85 operaházában lépett fel szerte Európában és az Egyesült Államokban.

A Pannon Filharmonikusok zenekar úgy érzi, hogy Peskó Zoltán szerepvállalásával a pécsi együttes asztalához is „odaült az angyal”. A Pannon Filharmonikusok 7 éves építkező munkáját Peskó Zoltán szakmai felkészültségével és nemzetközi kapcsolatrendszerével erősíti.
Peskó Zoltán a pécsi zenekar munkáját és céljait megismerve úgy gondolja, hogy a kiváló zenekar vezetésével, és további fejlesztésével a Pécsett épülő új hangversenyterem művészeti bevezetése méltó és érdekes feladat a legkiemelkedőbb nemzetközi zenei színpadokon már bizonyított karmesternek. „A zenekarok esetében nem beszélhetünk vidéki vagy nem vidéki zenekarokról. A zene minőségi előadása a fontos. Pécset európai városként ismertem meg, a Pannon Filharmonikusok európai színvonalú zenekar, ahova érdemes hazajönni.” – tette hozzá a karmester.

Tervei között szerepel Beethoven összes szimfóniájának előadása, több kortárs mű ősbemutatója, és a hangversenyterem egyedi művészeti koncepciójának kidolgozása.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés