bezár
 

irodalom

2009. 10. 15.
A kisebbségekről szól idén a Szépírók Fesztiválja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mindenki kisebbség címmel a hétvégén rendezi meg hatodik alkalommal a Szépírók Társasága az Őszi Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Szántó T. Gábor író, az esemény főszervezője az MTI-nek elmondta: a cím arra is utal, hogy minden ember "egyedi kisebbségnek" születik, és a modern ember kisebbségi helyzetbe kerül azáltal is, hogy a tradicionális közösségek meginognak.

prae.hu

A két nap alatt mintegy negyven írót felvonultató rendezvénysorozat Szilágyi Lenke fotóművész kiállításának megnyitójával kezdődik szombaton délután háromkor. A kiállítás képeit maga a művész válogatja. "Szilágyi Lenke sokféle kisebbséget fotózott, a kiállítás ezt a sokféleséget fogja megmutatni, valamint levetítjük Kistamás László róla készült portréfilmjét is" - tette hozzá Szántó T. Gábor.

A fesztivál programja szekciókra tagolódik; ezekben a különféle kisebbségi léthelyzetekről beszélgetnek és azokkal kapcsolatos írásokból olvasnak fel a szerzők.

"A kisebbségi léthelyzet nagyon sokrétű, lehet etnikai jellegű, kisebbséget alkotnak a határon túl élők, az emigráns magyarok, de érezhetik magukat így a nők és a gyermekek is" - mondta a főszervező, aki hozzátette, hogy a gyerekek a legsebezhetőbbek. "Társadalmi feszültségeink egy részét a politikai indulatkeltés mellett az erőszakos nevelés módszerei okozzák. Különösen nagy gondot okoz, ha intézményes keretek között érvényesül elnyomó pedagógia" - tette hozzá Szántó T. Gábor.

Külön szekciót alkotnak a fesztiválon például a vidékről városba költözők, de a "zenei underground mint kisebbség" is megjelenik szombat este egy koncert erejéig.

A főszervező azzal is indokolta a fesztivál témaválasztását, hogy a modern ember, a hagyományos közösségek megingása után gyakran csak másokhoz viszonyítva tudja meghatározni önmagát. "Az ember a magány elől kollektívumokba menekül, szélsőséges esetben ellenségképet formál, hogy szorongásaira magyarázatot találjon" - mutatott rá Szántó T. Gábor.

A főszervező ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a sokféle megközelítési mód megérinti az olvasókat is. "Az elmúlt években szép számmal látogatta fesztiválunkat a közönség, reméljük, hogy az érdekes témák beindítják majd a párbeszédet nemcsak az írók, hanem a nézők között is" - tette hozzá.

A fesztivál programja szerint a beszélgetéseken olyan írókkal, költőkkel, esszéistákkal, irodalomtörténészekkel találkozhatnak az érdeklődők, mint Bán Zsófia, Grendel Lajos, Márton László, Gergely Ágnes, Háy János, Térey János, Závada Pál, Balázs Attila, Gerevich András, Kiss Judit Ágnes vagy Parti Nagy Lajos.

A fesztivál teljes programját a Szépírók Társasága honlapján (www.szepiroktarsasaga.hu) és a Petőfi Irodalmi Múzeum internetes oldalán (www.pim.hu) is megtalálhatják az érdeklődők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés