bezár
 

art&design

2009. 10. 14.
Toma Visanov bolgár ikonfestőről jelent meg kötet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Toma Visanov és kora címmel jelent meg kötet az egyetlen bolgár barokk ikonfestőről a Bolgár Kulturális Fórum megalakulásának tizedik évfordulójára.

A háromnyelvű könyv a Toma Visanov és kora - felekezeti kapcsolatok Magyarország és a Balkán között a XVIII. században című konferencia szerkesztett anyagait tartalmazza - mondta el az MTI-nek Papadopulosz Adriana történész, néprajztudós, a Bolgár Kulturális Fórum elnöke.

Papadopulosz Adriana felidézte: tavaly a konferencia mellett fotókiállítással is megemlékeztek az egyik legjelentősebb bolgár ikonfestőről. "Magyarországon negyven képéről tudunk, ebből harminchárom nagyon jó állapotban van" - tette hozzá. A kötetben ezekből 16 festmény látható.

"A könyvben a tavalyi konferencia két főelőadása, Nagy Mártáé és Elena Genováé teljes változatban, két nyelven olvasható, a többi előadás az előadó nyelvén került a kötetbe bolgár, illetve magyar összefoglalóval" - mondta Papadopulosz Adriana, aki hozzátette, hogy minden előadásról készült egy angol nyelvű rezümé is.

A fórum elnöke az elmúlt tíz évről elmondta: több mint negyven kiállítást rendezett a civil szervezetként működő Bolgár Kulturális Fórum, de tartottak főzőversenyt, koncerteket is. "A célunk a bolgár kultúra terjesztése mellett a magyar-bolgár kulturális együttműködések elősegítése" - tette hozzá.

Kiemelt feladatként továbbra is az anyanyelv megőrzését elősegítő programokat említette Papadopulosz Adriana, aki példának a tavaly februárban kiadott kétnyelvű, reprezentatív, gyermekfordításokat tartalmazó mesekönyvet hozta. Elmondta: hasonlót 2010-re is terveznek, akkor az anyanyelv elsajátításához készítenek majd digitális segédanyagot.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával megjelent Toma Visanov-könyvet tavasszal Bulgáriában is bemutatják, valamint kiállítás is nyílik az Alexander Nyevszkijről elnevezett székesegyház kriptájában a Magyarországon őrzött festményekről készült fotókból.

"Egy konferenciát is szervezünk Szent Naum tiszteletére" - mondta el a fórum elnöke, aki megemlítette, hogy Cirill egykori tanítványa számos bolgár fordítást készített bizánci irodalomból, ezeknek másolatai több példányban is megtalálhatók a magyar gyűjteményekben.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés