bezár
 

film

2009. 10. 14.
Folytatódik a Dokszerda Filmklub a DocuArt Kocsiszínben
Műsoron Schiffer Pál Fekete vonat című filmje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folytatódik a Dokszerda Filmklub a DocuArt Kocsiszínben Október 14-én, azaz most szerdán este 7 órától – immáron behozva az előző félévi lemaradást – újra kezdjük a sorozatot, ezúttal nem kétheti, hanem heti rendszerességgel!

prae.hu

Rögtön egy legendás filmmel, Schiffer Pál Fekete vonatával indítunk! A vetítés után Pintér Judit filmkritikus Andor Tamás operatőrrel beszélget majd, aki számos filmben Schiffer alkotótársa volt, ő fényképezte például a Cséplő Gyurit és a tavaly vetített Elektra Kft.-t is.

Szabad lesz kérdezni (és igencsak érdemes!), addig is egy kis előzetes:

„Schiffer Pali elintézte az engedélyeket, aztán azt mondta, hogy hunyjuk be a szemünket és ugorjunk bele. De közben nagyon is nyitva kellett tartanunk azokat a bizonyos szemeket, amelyeket könnyen kiverhettek volna. A Fekete vonaton utazott, hétvégeken oda-vissza, a vándormunkások sötét tömege, a család viszontlátásának részeg várakozásában, vagy éppen az elválás dühében. Sok esetben háromszáz kilométert bumliztak az ország különböző építkezéseihez segédmunkára. Az „odvas farakásként”, egymás hegyén-hátán alvó emberek tömegébe vetettük magunkat, és az összehányt, mocskos kupék mélyén megszólaltattuk azokat, akik hajlandónak mutatkoztak sorsukon elmélkedni. Schiffer rangot adó, első igazi sikere lett ez a film. Bódy Gábor, akkor még titkos zseniként, úgy értékelte a művet, hogy kimondta: „Nagy tett, hogy tágra nyílt szemmel, a legnagyobb látószöggel meri nézni a világot, nehogy lemaradjon valamiről”.”
Fekete vonat
A helyszín most is a DocuArt Kocsiszín (Ráday u. 18. - Erkel u. 15., bejárat az Erkel utca felől).

A filmklub támogatója a Balázs Béla Stúdió Alapítvány (www.bbsarchiv.hu), amely idén télen a Műcsarnokban nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli majd a BBS ötvenedik születésnapját!

Mindenkit szeretettel várunk!

www.docuart.hu
info@docuart.hu

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés