bezár
 

színház

2009. 10. 14.
Borisz Eifman koreográfus Budapesten dolgozik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Állami Operaház balettegyüttese november elején mutatja be a híres orosz koreográfus, Borisz Eifman alkotását, a Karamazov testvérek című modern táncdrámát - közölte a nemzeti balett sajtóreferense.

Szkéné színház

A Dosztojevszkij-regény ihlette darab bonyolultságát és komplexitását jól jellemzi, hogy a betanítási folyamatban a magyar balettmestereken kívül hat orosz asszisztens is közreműködik.

A Karamazovok Dosztojevszkij utolsó nagyregénye: a halála előtti évben, 1880-ban írta. Kimutathatók önéletrajzi vonatkozások, de a kor legfrissebb tudománya, a pszichológia is motiválta az alkotásban az írót.

Borisz Eifman koreográfus célja nem lehet az, hogy a teljes prózai mű megelevenedjen, az emberek egymáshoz való viszonya, az egyéni tragédiák hangsúlyosak az általa elképzelt történetben. Eifman csupán a hat főszereplő: az apa, a három teljesen eltérő karakterű fiú - Dmitrij, Iván és Alekszej -, valamint az életükben meghatározó szerepet játszó két nő: Katyerina és Grusenyka kapcsolatát dolgozza fel.

A két felvonásos táncmű stílusa úgy modern, hogy a koreográfus a klasszikus elemekhez új táncnyelvet kapcsol. Eifman Rahmanyinov, Wagner és Muszorgszkij zenei részleteit használja művében, ezeket sikeresen ötvözi cigány népzenékkel.

Eifman szívesen és gyakran készít táncjátékokat irodalmi alapanyagokra, adaptált már - többek között - Puskin-művet, az Anyegint, Tolsztojtól az Anna Karenyinát, Shakespeare Hamletjét, valamint feldolgozta Bulgakovtól is A Mester és Margaritát.

"Büszke vagyok és boldog, hiszen ez a modern bemutató óriási kihívást, de ugyanakkor remek lehetőséget is jelent a Magyar Nemzeti Balett együttese számára. Úgy gondolom, hogy Borisz Eifman koreográfiája a jubileumi évad egyik legizgalmasabb premierjének ígérkezik" - hangoztatja az együttes közleményében Keveházi Gábor balettigazgató.
Borisz Eifman első műveivel az 1970-es években jelentkezett, és ezek akkoriban igencsak felkavarták a szovjet kultúrpolitika állóvizét. Eifman mégis talpon maradt, és saját együttesének negyvennél is több darabot koreografált. Az 1977-ben bemutatott Kétszólamúság a Pink Floyd zenéjére készült. Társulata, az Eifman Balett világszerte sokat vendégszerepel, de a koreográfus műveit más színházak is játsszák. Magyarországon legutóbb 2004-ben a Miskolci Operafesztiválon és Budapesten volt látható az együttes; a Csajkovszkij, valamint az Orosz Hamlet című produkciót láthatta előadásukban a közönség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés