bezár
 

film

2009. 10. 12.
Osztrák filmhét az Örökmozgóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyik legismertebb osztrák rendező filmjei köré szerveződik a jövő héten kezdődő Osztrák Filmhét a fővárosi Örökmozgó Filmmúzeumban; a Götz Spielmann Retrospektive című vetítéssorozat október 16-iki megnyitóján maga a rendező is részt vesz.

prae.hu

A Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Osztrák Kulturális Fórum által szervezett programot a számos elismeréssel, többek között a Berlini Filmfesztivál több díjával is jutalmazott, Oscar-díjra jelölt Revans nyitja meg. Götz Spielmann 2008-as filmje egy bosszú történetét a végletekig realista eszközökkel, de mégsem a szokványos módon meséli el.

Az október 16. és 21. közötti filmhéten a rendező három, Magyarországon még sohasem vetített alkotása, az 1990-es Erwin és Júlia, az 1993-as A szomszéd, és a locarnói filmfesztivál Arany Leopárd díjával jutalmazott 2004-es Antares is látható lesz.

A retrospektív vetítések mellett több, méltán ismert osztrák filmet is láthatnak majd az érdeklődők, köztük a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart magáénak tudható Pénzhamisítókat, Michael Haneke egyebek mellett Cannes-ban is díjazott alkotását, a Rejtélyt, valamint az Európai Filmdíjjal jutalmazott és Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilmet, a Darwin rémálmát.

A náci Németországban játszódó Pénzhamisítók igaz történeten alapszik: 1942-ben néhány koncentrációs táborban raboskodó "profi pénzhamisítót" arra kényszerítettek, hogy gyártsanak hamis valutát, ám ők nem akarták segíteni a náci profit előteremtését.

A Rejtélyben a Daniel Auteuil és Juliette Binoche által életre keltett házaspár idilli életét az ajtajuk előtt hagyott videókazetta zavarja meg, amelyen saját magukat látják viszont. Valaki figyeli őket, és ahogy megpróbálják kinyomozni, ki és miért készít felvételeket róluk, a dolgok egyre jobban eldurvulnak.

A Darwin rémálma feltárja, hogy az ötvenes években a tanzániai Viktória-tóba mesterségesen betelepítették a nílusi sügér nevű halfajt, amely rövid időn belül kiirtotta a tó egyéb halfajait, felborítva az élővilág egyensúlyát. Az ökológiai katasztrófa mellett a betelepítés a térségben élők nyomorát is elmélyítette, akik embertelen körülmények között dolgoznak a polgárháborúk sújtotta térségben.

Götz Spielmann 1961-ben született az ausztriai Welsben, Bécsben nőtt fel. 1980-87 között a Bécsi Filmakadémián tanult forgatókönyvírást és filmrendezést. Első játékfilmje az 1990-ben készült Erwin és Júlia volt. 1993-ban A szomszéd című filmjéért a Viennale Bécsi Filmdíját nyerte el. Antares című filmje több mint harminc fesztiválon szerepelt. Legújabb alkotását, a Revansot idén Oscar-díjra jelölték a Legjobb Külföldi Film kategóriában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés