bezár
 

építészet

2009. 10. 10.
Lezárult a körtéri Gomba ötletpályázata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt pályázatot díjazott és további tíz alkotást vásárolt meg Újbuda önkormányzata a budapesti Móricz Zsigmond körtéren álló műemléki védettségű forgalmi épület, a Gomba építészeti ötletpályázatára beérkezett művek közül. Az eredményeket pénteken hirdették ki Budapesten.

prae.hu

A két első helyezett - a Mérték Építészeti Stúdió Kft. és a Hetedik Műterem Kft. - egyenként 2,3 millió forintot kapott, a három második helyezett 1,8-1,8 millió forintot nyert, a további 10 alkotást 500-500 ezer forint értékben vásárolta meg a XI. kerületi önkormányzat.

A megvásárolt tervek között szerepel olyan, amely a tető belső pereméről aláhulló vízfüggönyt képzel a Gombára, de télen jégpálya, nyáron tavacska lehetőségével eljátszó ötlet is akad. Üvegtető, az üres épületváz alatti fedett és nyitható köztér, térburkolatba süllyesztett, síneken mozgatható bútorcsalád és exkluzív kávézó is színesíti a terveket.

A tervpályázatot májusban írták ki, s összesen 70 pályamű érkezett - mondta el Molnár Gyula, Újbuda polgármestere pénteken, a díjátadón.

Tájékoztatása szerint a késedelem, illetve formai vagy tartalmi okok miatti kizárások után végül 65 munkát bírált el a bizottság.

A polgármester úgy vélte: a pályázók közül mindenki megértette, hogy bár a tér funkciója átalakul, a Gomba egy emblematikus épülete a térnek, s így kiváló teljesítményt nyújtottak az alkotók.

Mint azt Schreffel János kerületi főépítész az MTI-nek elmondta, a tervezés következő fázisában az önkormányzat nyilvános hasznosítási pályázatot ír ki, felhasználva a díjazott és megvásárolt pályaművekben megfogalmazott ötleteket és építészeti megoldásokat.

Az ötletpályázat azért jó, mert mindenki szabadjára engedheti gondolatait, de a hasznosítási pályázatban már szigorúbb szabályok vannak, amelyeknek meg kell felelni. Annak a nyertese szabadon válogathat a megvásárolt ötletekből, de a többi 50 pályázati anyagból természetesen nem meríthet - hangsúlyozta a főépítész.

A 15 megvásárolt alkotás egy-egy részletének kinagyított másolatát az érdeklődők október végétől a Gomba ideiglenes kerítésén, egy zöld hálón tekinthetik meg. A pályaműveket részletesebben egy novembertől látható kiállításon ismerheti majd meg közönség - tette hozzá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés