bezár
 

zene

2009. 10. 09.
Sajtótájékoztató a válság jegyében
Művészetek Palotája, 2009. október 7.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sajtótájékoztatót tartott a Művészetek Palotája október 7-én, amelynek témáját a 2009/2010-es évad programjai mellett Budapest vezető országos zenei fellegvárainak együttműködése, a Müpában rezidens intézmények terveinek és a közös elképzelések bemutatása határozta meg.

prae.hu

Az egyes intézmények nevében Kiss Imre (Müpa vezérigazgató), Turkovics Monika (Müpa sajtókapcsolatok), Csonka András (Müpa vezérigazgató helyettes), Batta András (Zeneakadémia igazgató), Kocsis Zoltán, Vass Lajos (Operaház), Török Jolán (Nemzeti Táncszínház igazgató) és Bencsik Barnabás (Ludwig Múzeum igazgató) beszélt.



Az esemény első szereplőjétől megtudtuk, hogy a válság bizony a Művészetek Palotáját is elérte: „Mindig próbáltunk úgy csinálni, mintha nem lenne probléma” - mondta Kiss Imre, a 2010. március 14-én öt esztendős Müpa vezérigazgatója. Az idei évben 2.3 milliárd forintból kell az évi 850-900 eseményt megszervezni és lebonyolítani, ami a legkevésbé sem elegendő az előrelátásra, a szerződések kellő időben történő lebonyolítására. Más hasonló intézmények (amelyek között a Müpa rangos helyet foglal el) jó 10 évre előre terveznek és kötnek szerződéseket.

Turkovics Monika (Müpa, sajtókapcsolatok) a kivezető út lehetőségeire terelte a szót. „Az egyik kivezető út az intézmények közötti együttműködések keresése” - mondta, és bemutatta a jelen lévő intézmények reprezentánsait.

Csonka András Müpa vezérigazgató-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a műsorok összeállításában alapvetően kétféle elvárásnak kell eleget tenni: a közönség minél több külföldi sztárt szeretne színpadon látni a hazaiak mellett, ugyanakkor a Müpa fontos missziója, hogy fellépési lehetőséget biztosítson a magyar tehetségeknek.

Később beszélt a Művészetek Palotája újévi terveiről, valamint figyelmeztetett arra, hogy a jövő év Chopin év lesz. Az újévi koncerten a Freiburgi Barokk Zenekar és az Arnold Schoenberg Kórus játsza és énekli Haydn A teremtés című művét, majd február 21-én Beethoven-maraton lesz (Kocsis Zoltán egy délután levezényli mind a kilencet). De újra eljön hazánka Barenboim is, és persze számos más illusztris személyiség. (Kocsis Zoltán megjegyezte, hogy nem volt szép Barenboimtól a legutóbbi koncert lemondása.)

Az idei Wagner ünnepség (nem véletlenül merül fel a párhuzam Bayreuth-tal) kicsit korábban, már május 29-én elkezdődik a Trisztán és Izolda bemutatójával. A 2010-es év visszatérő vendégei között lesz Schiff András és a Cappella Andrea Barca, a Chanticleer Énekegyüttes, Bogányi Gergely, aki 48 órás koncerten tiszteleg a 200 éve született Chopin előtt, vagy Daiele Gatti, aki a Filarmonica della Scala élén adott fantasztikus 2006.os koncertje után ősszel az Orchestre National de France-ot vezényli.

A 2007-ben a Bécsi Filharmonikusokat dirigáló Daniel Barenboim ezúttal zongoristaként érkezik egy Chopin-estre. Hangversenyezik a MüPában a Suisse Romande Zenekar, a már ismerős Pittsburgi Szimfonikus Zenekar, ezúttal az unikális hegedűművész, Anne-Sophie Mutter társaságában, a Sanghaji Szimfonikus Zenekar, a sokak által a legjobbak között emlegetett Sinfonia Varsovia, és az Orosz Nemzeti Zenekar Mihail Pletnyev karmesterrel és a hegedűsök királyával, Gidon Kremerrel. Händel-esten kápráztat a ragyogó kontratenor, Andreas Scholl, 18. századi operacsemegéket kínál a tenorisa Ian Bostridge az Europa Galante társaságában.

Az orgonakoncerteken a hangszer „klasszikus” szólistáia mellett 2010-ben is megjelennek a világzene és a jazz kiváló művelői. Így a hagyományos szóló- vagy zenekari estek mellett különböző típusú crossover-koncerteket kínálnak az orgonaprogramok. A nagy sikerre való tekintettel megismétlődik az Orgonasztorik és az Orgonapárbaj is.

A jazz első nagy „attrakciója” az év eleji Jazz Showcase, a tehetségkutató börze. A Jazztavasz 2010 vendégei közül kiemelendő a Djabe, a Stúdió 11 és neves vendégeik. Fellépni készül az Anouar Brahem Quartet és a Brad Mehldau-Joshua Redman Duo. És természetesen folytatódik a Hétfő esti jazz, a Fesztivál Színházban tartott népszerű sorozat is.

A Müpa világzene-programjai is az intézmény ötéves sikertörténetének szerves részét alkotják. Harmadszor is sor kerül a januári Népzene ünnepére, folytatódik a Hangzó Helikon-sorozat, ismét hallható lesz Mariza és Palya Bea, fellép az Olah Gipsy Allstars és a Gipsy Queens & Kings, Lila Downs, Goran Bregovic, lesz tangó és kubai zene – és sok egyéb rangos produkció.

A könnyűzene-kedvelőkről sem feledkeznek meg a szerkesztők. A hazai előadók seregszemléje, a Hey, June! 2010-ben hét koncerttel várja közönségét, valamint létrejön egy újabb (a harmadik) Táncdalfesztivál-est, ezúttal a „Szépek és bolondok” gondolat köré rendezve a dalokat és fellépőket.

A HangÁr – vagyis a Müpa ifjúsági és családi programcsomagja – egyre differenciáltabban célozza meg a különböző életkorú gyerekeket. A nagy sikerű, egyre népszerűbb rendezvények tavaly koncertpedagógiai és partneriskolai programmal bővültek, idén hangszereket bemutató sorozatokkal lesznek gazdagabbak.

A Metropolitan Opera a Müpában, az élő MET-közvetítések sorozata volt az elmúlt évad egyik legnagyobb szenzációja. 2009 őszétől nemcsak az Előadóteremben, de a Fesztivál Színházban is láthatóak a szebbnél-szebb előadások. 2010 első öt hónapjában öt opera lesz látható: A rózsalovag (Renée Fleminggel), a Carmen (Roberto Alagnával), a Simon Boccanegra (a bariton címszerepben Plácido Domingóval), Thomas csaknem ismeretlen Hamletje és az ugyancsak kuriózum Rossini-mű, a hat tenort „foglalkoztató” Armida.



Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora egy zenei szilíciumvölgy bástyájaként említette a Müpát, a mostantól újjáépülő Zeneakadémiát és a rekonstrukcióra váró Operaházat a jelenleg bezárt, de a felújítás küszöbén álló Erkel Színházzal. Ezen intézményeket a világon egyedül álló magyar zenei tehetségek veszik körül, akik akár külföldi vendégművészek nélkül is igen magas színvonalú produkciókkal tudnák megtölteni a koncerttermeket.
 
A Müpával kezdetek óta meglévő együttműködés, amely a zeneakadémisták különböző fellépéseiben, a zeneakadémiai tanárok szakértő közreműködésében is megtestesül, a kívánatos összefogás egyik fontos eleme. A zenei oktatás fontosságát emelte ki e zenei tehetségekben gazdag országban, és megemlítette, hogy a Nemzeti Filharmonikusok minden koncertjén egy-egy fiatal is fellép.

Vassa Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója főként a Müpa és az Operaház „összekötő kapcsáról”, Fischer Ádámról beszélt. Fischer Ádám az idei Wagner-napok új elemeként megszólaló Trisztán és Izoldában a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát, valamint több magánénekesét is vezényli.

Majd újra a válságra terelődött a szó. Elmondta, hogy bár „a nemzetközi piacon 2-3-4 évre előre terveznek, ők még a jövő áprilisi stáblistát sem tudták leszerződtetni. Majd az együttműködésről beszélt a különböző színházak – a Thália, a Víg és a gödöllői Barokk Színház – között. Végül saját törekvéseiről szólván reményét fejezte ki, hogy 2013-ra elkészül az új Erkel Színház.

A Művészetek Palotájában rezidens Nemzeti Filharmonikus Zenekar fő-zeneigazgatója, Kocsis Zoltán először Barenboim-ről, majd a tervbe vett Schönberg Mózes és Áron előadásról bezélt. Kocsis Zoltán – eredeti vázlatokat felhasználva – befejezte a hiányzó harmadik felvonást, most már csak az örökösök áldásán múlik az előadás. A tervezett előadás kapcsán a Mózes keletkezési körülményeivel kapcsolatos betekintést nyertünk nemzetközileg elismert művészünktől.

Később a Müpa és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar együttműködéséről beszélt. Ezúttal Richard Strauss művészetébe nyertünk némi betekintést, valamint Strauss Schoenberg-hez és az atonalitáshoz való viszonyulásába.



Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a Nemzeti Táncszínház válságos helyzetéről beszélt. Ahogy elpanaszolta, pályafutása során még soha nem fordult elő vele az, hogy az elkövetkezendő évet 50%-ában sem tudja garantálni. A jövő évre vonatkozóan a művészeti koncepció hangsúlyairól szólt, a konkrét programokról azután tud érdemben nyilatkozni, miután decemberben megkapják a tájékoztatást az anyagi lehetőségeket illetően. Némi bizakodással hallottuk még, hogy a Táncfórumot 10. alkalommal fogják megrendezni.

Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója kiemelte a 2008 tavaszától létező közös jegy sikerét, azaz hogy a Müpába váltott jegyekkel ingyen tekinthetők meg a kiállítások. Mindeddig csaknem ötezren éltek a lehetőséggel, különösen sokan az átütő sikerű Robert Capa-kiállítás vonatkozásában. Népszerűvé váltak a Müpa-beli Cifra Palota, Minimatiné és Ringató gyerekprogramok mellé rendelt múzeumpedagógiai kreatív foglalkozások is.

A sajtótájékoztató néhány szükségszerűen megválaszolatlanul maradó kérdés árán többé-kevésbé bizakodó hangulatban zárult.


nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés