bezár
 

irodalom

2009. 10. 08.
Müller Nobel-díja - román reagálások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Herta Müller Nobel-díja a románoké is, hiszen arról a földről származik, az írónő a Németországban töltött évek alatt is folyamatosan jelen volt a román kulturális életben, sokat foglalkozott a román valósággal; ezeket a gondolatokat fogalmazták meg csütörtökön Bukarestben tudományos, irodalmi és hivatalos körökben.

prae.hu

Herta Müller irodalmi Nobel-díja örömhír bármely romániai író számára - mondta Eugen Simon történész, a Román Akadémia volt elnöke a sajtónak adott nyilatkozatában.

"Örülnünk kell ennek a jó hírnek, hiszen egy volt honfitársunkról van szó, olyanról, aki velünk együtt szívta e hazának levegőjét" - fogalmazott a tudós, aki ugyanakkor kifejezte reményét, hogy egyszer majd egy Romániában élő mai író is megkapja ezt a magas rangú elismerést. A történész mindenesetre üdvözölte Herta Müllert, aki szavai szerint az egyetemes irodalmat ajándékozta meg műveivel.

Mircea Mihaies román író és irodalomkritikus a Realitatea hírtelevíziónak kifejtette: "Ez a díj a miénk is, mivel Herta Müller számos könyvében, akárcsak publicisztikai tevékenysége során és a német televízióban meglehetősen gyakran látható szerepléseiben a romániai valóságról számolt be". Az irodalomkritikus szerint Müller elismerése viszont rossz hír más román írók számára, akik ugyancsak Nobel-díjra voltak jelölve, például Norman Manea vagy Mircea Cartarescu.

Razvan Theodorescu volt kulturális miniszter szerint a románok régóta vártak egy ilyen rangos kitüntetésre. Mint kiemelte, a románoknak sokkal többet kellene tudniuk az országukban élő német kisebbségről, amelyből maga Herta Müller is származik, hiszen ez a kisebbség rendkívüli dolgokat vitt véghez az évszázadok során.

A Román Kulturális Intézet (ICR) sajtóközleményében megállapítja: Herta Müller folyamatosan jelen van Románia kulturális életében, mostani Nobel-díja pedig különleges jelentőséggel bír Románia számára. A Bánságból származó írónő az elmúlt évtizedekben mindvégig szoros kapcsolatot tartott fenn szülőhazájával - áll a dokumentumban, amely arra is kitér, hogy az elismerés a közép- és kelet-európai térség egésze számára is nagy jelentőségű, hiszen Herta Müller rendkívüli érzékenységről tett tanúbizonyságot a kommunista tekintélyuralmi rendszerek által okozott traumák iránt.

A román külügyminisztérium ugyancsak közleményben fejezte ki nagyrabecsülését az írónőnek. A tárca szerint ez a díj egy rendkívüli tehetségnek és egy nagyszerű alkotói munkásságnak a nyilvános elismerése.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés