bezár
 

film

2024. 10. 26.
Érkezik Radu Jude új szatírája a magyar mozikba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyarhangya forgalmazásában november 21-től országszerte látható lesz Radu Jude legújabb bevállalós szatírája, a Ne várjatok túl sokat a világvégétől.

A provokatív román rendező ezúttal is sajátos társadalomkritikai hangvételével mutat be egy napot Angela, egy bukaresti alulfizetett és túldolgoztatott produkciós asszisztens életéből, aki üzemi balesetek sérültjeiről készít casting videókat egy német cég prevenciós kampányához. A főszereplő Angela (Ilinca Manolache) a nap során a Bobita nevű alteregója mögé bújva Andrew Tate stílusában macsó-paródia TikTok videókat is forgat. A filmben Miske László erdélyi színészünk Petőfit szaval és Orbán Viktort dicséri.

prae.hu

A film különleges formanyelvi megoldásaival, gunyoros kelet-európai humorával és naprakész társadalomkritikájával elismerést aratott a Locarnói Filmfesztiválon, és a kritikusok nagydíját is kiérdemelte. Jude filmje, amely a kortárs román filmművészet legprovokatívabb hangjait szólaltatja meg, már Budapesten is telt házas vetítéseket produkált a Cinema Niche keretében, a Román Filmhéten is nagy sikert aratott és a 2023-as év végi toplistákon szerepelt.

Radu Jude (Zűrös kettyintés...Bánom is én, ha elítél az utókor) a kortárs román filmművészet egyik kiemelkedő alakjaként már több jelentős fesztiválsikerrel büszkélkedhet. Filmjeiben provokatívan, a társadalmi elvárásokat kritizálva vizsgálja a múlt és a jelen, a tény és a fikció, valamint a politikai emlékezet bonyolult összefüggéseit, ehhez hazája történelmének sötét fejezeteit használva fel médiumként.

A magyarhangya jóvoltából Radu Jude vitriolos humorú, váratlan fordulatokkal teli road movie-ja most országszerte elérhetővé válik a magyar közönség számára.

Forrás: magyarhangya

Felhasznált fotók: magyarhangya

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Szilágyi Zsófia filmrendezővel Január 2. című filmjéről
Szilágyi Zsófia: Január 2.
Luca Guadagnino filmjében elszabadulnak a vágyak és a képzelet
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén

Más művészeti ágakról

Falcsik Mari My Rocks – 21 történet – 21 angolszász rockdal című kötetének bemutatójáról
irodalom

Kritika Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetéről
Claudia Durastanti az Őszi Margón
Ketten Lugosi Lugo László Fotónaplójáról (1978-1982) című műve kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés