bezár
 

film

2024. 10. 26.
Az év legjobb húsz alkotása között A boldogság ügynöke
Dokumentumfilm a javából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az év legjobb húsz alkotása között A boldogság ügynöke Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai alkotását is beválogatta a Nemzetközi Dokumentumfilmes Szövetség (International Documentary Association - IDA) az elmúlt időszak húsz legjobb dokumentumfilmje közé, amelyek jelölhetők az IDA Documentary Award díjra.

Az amerikai IDA Documentary Awards a világ legrangosabb dokumentumfilmes fóruma, amely egy adott év legjobb, a fikciós műfajon kívüli alkotásait díjazza – hívta fel a figyelmet a Filmintézet. Mint írják, idén rekordszámú, több mint 700 pályamű érkezett a Los Angeles-i székhelyű IDA-hoz.

prae.hu

A szűkített, húszas listán való szereplés a legfontosabb mérföldkő az Oscar-jelöléshez vezető úton a dokumentumfilmes kategóriában – tették hozzá.

A film ismertetője szerint Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya rendezők dokumentumfilmes csapata egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követte nyomon. A 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom "boldogság indexét". A nézők a boldogságügynök munkája révén betekintést kapnak a bhutáni társadalom hétköznapjaiba, abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és hogy valóban mérhető-e a boldogság.

A történet során a főszereplő személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon –olvasható a közleményben.

A boldogság ügynöke világpremierjét a Sundance fesztiválon tartották; a film a magyar Match Frame Productions és a bhutáni Sound Pictures koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, a Catapult Film Fund, a deNovo Initiative és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készült.

A film producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artúr, koproducere Arun Bhattarai, vágója Sass Péter, hangmestere Várhegyi Rudolf és Bohács Tamás, zeneszerzője Balázs Ádám, line producere Tóth Anna volt.

Az IDA Documentary Awards honlapján szereplő információ szerint november 19-én jelentik be azt a tíz jelöltet, amelyek közül az IDA tagjai december 1-ig kiválasztják a kategória győztesét. A díjátadóra a tervek szerint december 5-én kerül sor a Los Angeles belvárosában található Orpheum Színházban.

Négyzetes kép a leadben: az IDA hivatalos oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról

Más művészeti ágakról

Lev Birinszkij: Bolondok tánca a Radnóti Színházban
Sofi Oksanen esszékötetének margós bemutatójáról
irodalom

Kritika Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetéről
Kritika Vági János Hanghordozó című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés