bezár
 

zene

2024. 10. 26.
Kamondy Ágnes új lemezzel érkezik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kamondy Ágnes új lemezzel érkezik Új lemezt készített Kamondy Ágnes. A nyolcvanas évek alternatív színterének egyik dívája, zeneszerzője, szövegírója Pest fölött az ég című anyagát október 31-én a fővárosi Katona József Színházban mutatja be.

A Pest fölött az ég című műsor a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon mutatkozott be 2019 őszén. A legtöbb dal szerzője Kamondy Ágnes, a társszövegírók között van Kiss László, az Európa Kiadó volt basszusgitárosa, Karafiáth Orsolya és Simon Márton költő, de Li Jü 10. századi dél-kínai császártól is kölcsönzött szöveget – közölték a szervezők.

prae.hu

A műsort Kamondy Ágnes tizenkét új és néhány régebbi dala alkotja az Orkesztra Lunától és a Dalok Közép-Nirvániából című előadásból. A címadó szerzemény, a Pest fölött az ég – amely utalás Wim Wenders kultikus filmjére, a Berlin felett az égre – a filmrendező, a 2012-ben elhunyt Xantus János emlékére íródott.

A Pest fölött az ég című dalciklus egyszerre fájdalmas és derűs, frivol és emelkedett, halk és hangos, sűrűn szőtt és visszafogott, közéleti és közérzeti, éteri és nagyon személyes.

Kamondy Ágnes zenekarában Kisfalvi Kriszta (ének), Roszik Hella (hegedű, ének), Varga Orsolya (billentyűs hangszerek), Gyenge Lajos (dob), Vajdovich Árpád (bőgő, basszusgitár), Werner Gábor (cselló), Váczi Dániel (szaxofon és glissotár) és Papocsi Péter (gitár) szerepel.

A sokoldalú, multiinstrumentalista Kamondy Ágnes már a hetvenes években szerepelt az ellenzéki művésztársulat, az Orfeo zenészcsoportjában, valamint a legendás népzenei formációban, a Kolindában. Ő írta és tangóharmonikán kísérte a Fodor Tamás által vezetett Stúdió "K" híres Woyzeck-előadását, játszott Jeles András kísérleti színházában, a Monteverdi Birkózókörben, kisebb szerepekben feltűnt Xantus János, Lugossy László és Tarr Béla filmjeiben.

Dolgozott Másik Jánossal, tagja volt az Európa Kiadó zenekarnak, és több tucat színházi előadáshoz írt zenét, majd megalakította önálló együttesét, az Orkesztra Lunát, amely egy lemezanyagot jelentetett meg Szukadal címmel.

Pályafutása csúcsára a Dalok Közép-Nirvániából című darabbal ért 1993-ban. Az eredetileg az Orkesztra Lunával előadott saját szerzeményei mellett Kamondy Ágnes a Spions, az URH, az Európa Kiadó, a Balaton, a Trabant és a Sziámi dalainak szabad variációit szerkesztette színpadi egésszé. A sokszoros telt házzal játszott előadás egy korszak határa volt, nemcsak a hazai underground, hanem Kamondy pályáján is: ezután huszonöt évig nem állt színpadra nagyobb szabású programmal, bár nem tűnt el teljesen a színházi-zenei életből.

Négyzetes kép a leadben: Kamondy Ágnes hivatalos oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Gerőcs Péter Szembenézni a tehetségtelenségünkkel kötetének bemutatója az Őszi Margón
Egy mozgástanulmány
Kritika Vági János Hanghordozó című regényéről
A Könyvfesztiválon Pierre Assouline-t kérdezték a Goncourt-díjról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés