bezár
 

zene

2024. 10. 25.
Folytatódik a Művészet + hit beszélgetéssorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folytatódik a Művészet + hit beszélgetéssorozat A Művészet + hit beszélgetéssorozatot öt fiatal lelkész indította el 2024 szeptemberében. A minden hónap utolsó hétfőjére szervezett alkalom a Makoto Fujimura festőművész és filozófus Művészet + hit – Az alkotás teológiája című esszékötetének egy-egy fejezetéhez kapcsolódóan vizsgálja a két terület kapcsolódási pontjait, metszeteit és szinergiáit. Valamennyi beszélgetés egy szervező csapattag és egy meghívott hívő alkotó között zajlik – közölték a szervezők a prae.hu-val.

Az alkotóerő isteni természete című beszélgetéssel folytatódott a Művészet + hit beszélgetéssorozat Budapesten. A havi rendszerességgel szervezett rendezvények célja, hogy feltárja az alkotás és hit összefüggéseit, alkalmanként egy lelkész és egy hívő alkotó beszélgetése keretében. Az októberi eseményen Nemes Vitold lelkipásztor kérdezte vendégét, Tabajdi Ádám orgonaművészt, aki elárulta, hogy az orgonista egy állandóan ismétlődő megismerési helyzetben áll hangszerével.

prae.hu

A Művészet + hit beszélgetéssorozat szervezőinek célja, hogy tartalmas beszélgetések keretében hagyományos és friss szempontok mentén vizsgálják a két terület viszonyát. A programokat Makoto Fujimura festőművész és filozófus Művészet + hit – Az alkotás teológiája című esszékötete ihlette, amelyben a szerző leszögezi: alkotóként csak akkor létezünk, ha van produktum. Hogy mennyire igaz ez az állítás, arról a beszélgetéssorozat második alkalmával Nemes Vitold, lelkész és Tabajdi Ádám orgonaművész beszélgettek. 

Az orgona eddigi ismeretlen oldaláról mesélt annak szakavatott mestere: „A zene mint absztrakt nyelv csak állandó jelenléttel előhívható” – árulta el a beszélgetés során Tabajdi Ádám. – „Kiemelkedő figyelmet fordítok, hogy megfelelő állapotban üljek az orgonához, hogy felfedezzem azokat a hangokat, dallamokat, amelyek már valahol léteznek.

Az orgonaművész gondolatmenetéhez kapcsolódva Nemes Vitold kihangsúlyozta: „Az Istennel való kapcsolatban a megismerés hasonlóan kíváncsi és mindenre nyitott jelenlétet kíván, amelyet a zenészek talán jobban ismernek, hiszen ahogy a beszélgetésben többször elhangzott, ahol a szavak véget érnek, ott kezdődik a zene.

A következő Szépség, kegyelem és az új teremtés című beszélgetésre november utolsó hétfőjén kerül sor, amikor is Dr. Békési Sándor teológus képzőművész Tikász Ábel lelkész társaságában boncolgatja a művészet és hit viszonyát. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak Budapesten, a református ELTE Misszió gyülekezetének Szó Tér nevű közösségi terében. 

Négyzetes kép a leadben: Makol Fujimura Az alkotás teológiája könyvborító (részlet)

nyomtat

Szerzők

-- Tóth Filadelfia --


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Elisa Shua Dusapin Tél Szokcsóban című kötetéről
Beszélgetés a kortárs lengyel gyerekirodalomról
Bemutatták a Sir Gawain és a zöld lovag legújabb fordítását


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés