bezár
 

irodalom

2024. 10. 24.
145 éve született Móricz Zsigmond
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
145 éve született Móricz Zsigmond Átfogó programsorozattal emlékezik meg a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ - Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a 145 éve született Móricz Zsigmondról; az intézmény tárlatvezetésekkel és beszélgetésekkel is várja a látogatókat ősszel – közölte az intézmény.

Az őszi programsorozat keretében a Móricz Zsigmondra emlékező eseménysorozat október 28-án 18 órától Grecsó Krisztián és Forgách András írók kerekasztal-beszélgetésével indul, a beszélgetést Szilágyi Zsófia irodalomtörténész moderálja, helyszíne a PIM Díszterme.

prae.hu

A tájékoztató szerint november 7-én a PIM Párhuzamos történetek című felolvasószínházi előadás-sorozatába illeszkedve Móricz Zsigmond és Garaczi László művei kerülnek párbeszédbe.

Az érdeklődők megismerhetik a két író világát élethelyzeteiken, gondolataikon, valamint egymásra reflektáló világlátásukon keresztül – írták.

Minden hónap utolsó szerdáján rendhagyó, szubjektív tárlatvezetésekkel zárja a hónapot a PIM – közölték a szervezők. Október 30-án 18 órától az 1840-es évek nagyváros élménye, a férfiak és nők térhasználata mentén fedezhetik fel a látogatók a Szépvilág című kiállítást. Szerkesztőségi szobáktól a Váci utcán át az otthonokig vezeti a látogatókat Gyimesi Emese irodalom- és társadalomtörténész, illetve Mészáros Zsolt, a kiállítás kurátora. Szó lesz többek között Szendrey Júliáról, az arszlánnőkről, a pesti élet változó mindennapjairól.

Szintén 18 órától Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum muzeológusa A tárgyak társasága kiállításon tart tárlatvezetést, amely írók gyűjteményeit mutatja be.

„Hogyan jelennek meg az író valós élményei egy regény fiktív terében? Mi történik, amikor a szerző legszemélyesebb élményeit veti papírra és tárja nyilvánosság elé? Mi a különbség napló és fikció között?" Ezeket a kérdéseket járja körbe a PIM új beszélgetéssorozata, az Én-esetek, amely keretében november 4-én 19 órától Tóth Krisztina költő, író és Papp Gábor Zsigmond filmrendező beszélgetnek Szegő Jánossal, a Magvető Kiadó szerkesztőjével. Az eseménysorozat a novemberben nyíló, írói naplókat bemutató időszaki kiállítás kísérőrendezvénye - áll a PIM tájékoztatójában.

A Szépvilág című kiállításhoz kapcsolódóan egy háromalkalmas beszélgetéssorozatban beszélgetnek szakértők, divattörténészek és a kiállítás kurátora arról, hogy az egykori és a mai öltözködéskultúra hogyan viszonyul a nyilvánosság kérdéseihez, milyen kommunikációs lehetőségeket rejt a divat és az öltözködés, valamint szó esik majd a divattal kapcsolatos kiállítások különleges helyzetéről is.

A beszélgetések házigazdája Szentesi Réka társadalomtörténész, divatkutató, október 31-én 19 órától pedig vendégei lesznek: Keszeg Anna egyetemi docens, kultúrakutató; Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője, a MOME doktorandája és Mészáros Zsolt, a PIM Művészeti, Relikvia-és Fotótárának muzeológusa.

Négyzetes kép a leadben: MTI/Lakatos Péter

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Falcsik Mari My Rocks – 21 történet – 21 angolszász rockdal című kötetének bemutatójáról
Kritika Vági János Hanghordozó című regényéről
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap

Más művészeti ágakról

Hans Steinbichler: Egy egész élet
Beszélgetés Marie-Aude Murail-jel
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Városmajorban
Hari Drama és Nagy Emma Quintet koncert a Várkert bazárban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés