bezár
 

zene

2024. 10. 24.
Kurt Rosenwinkel és kvartettje a Magyar Zene Házában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kurt Rosenwinkel és kvartettje a Magyar Zene Házában Nyolc év után újra magyar színpadon játszik Kurt Rosenwinkel. A világhírű amerikai dzsesszgitáros, multiinstrumentalista muzsikus kvartettjével pénteken a Magyar Zene Házában lép színpadra.

Kurt Rosenwinkel sokrétű életművében központi helyet foglal el 2001-ben megjelent The Next Step című albuma, amelynek megszólalását a kilencvenes évek közepétől fejlesztette négytagú zenekarával. Most egy turnéra ismét összeállt a kiváló zenészekből álló formáció – közölték a szervezők.

prae.hu

Az 1970-ben született zenész a bostoni Berklee College of Music-ban folytatott tanulmányokat, majd Gary Burton vibrafonosnak, az iskola akkori dékánjának zenekarába került. A kilencvenes évek elején New Yorkba költözött. A folyamatosan új kihívásokat kereső, más műfajokra és stílusokra nyitott muzsikus pályája elején egyedi technikát alakított ki: erősítőjéhez kis mikrofont illesztett, ami áradó, „éneklő" gitárjátékot eredményezett.

1995-ben szerződtette az egyik leghíresebb dzsesszkiadó, a Verve, ő pedig rengeteg formációban megfordult zenekarvezetőként és kísérőzenészként. Dolgozott Paul Motiannel, Joshua Redmannel, Aaron Goldberggel vagy Louis Cole-lal, miközben szívesen kirándult más műfajokba is.

„Szeretem felfedezni a különböző formációk világát, legyen az trió, szóló, kvartett vagy kvintett. Néha olyan dalokat írok, amelyek előre meghatározzák, milyen felállással adjam elő őket. Példa erre a 2003-ban kiadott Heartcore című album, amelynek a hip-hop színtérről ismert Q-Tip volt a társproducere. Szinte mindenevő vagyok a zenében, a hiphop és a rock mellett klasszikus zenét is hallgatok, akárcsak flamencót és brazil zenét" – mondta abban az interjúban, amelyet tíz évvel ezelőtt adott az MTI-nek. Eric Claptontól Donald Fagenig (Steely Dan) számos világhírű zenész választotta partneréül.

2001-ben kiadott lemezét, a The Next Step-et a Jazz Times magazin az évtized legjobb dzsesszalbumának választotta. Idén nyáron megjelent a Next Step-négyes egyik korai koncertfelvétele (The Next Step: Live at Smalls, 1996), amelyet a saját hangzást kifejlesztő klubestek során rögzítettek egy New York-i klubban. A kvartettet az elveszettnek hitt szalagok kiadása hozta ismét össze.

A turné budapesti állomásán, október 25-én Mark Turner szaxofonost Ben Wendel helyettesíti, mellette Rosenwinkel Jeff Ballard dobossal és Ben Street bőgőssel érkezik. A formáció ebben a felállásban először ad koncertet Magyarországon; Jeff Ballard a koncert napján, pénteken 13 óra 30 perctől workshopot is tart, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható.

Kurt Rosenwinkel először 2005-ben járt Budapesten, akkor a Szabó Dániel Trióval lépett fel, később játszott is a magyar zongorista formációjának Friction című lemezén. 2014-ben a Müpában adott koncertet kvartettjével, két évvel később a Budapest Jazz Clubban triójával zenélt. Jövő májusban ismét Budapesten ad koncertet: a Müpában a Daveform Quintet vendégeként lép színpadra.

Négyzetes kép a leadben: Kurt Rosenwinkel hivatalos oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A 180-as Csoport című kötet bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés