bezár
 

színház

2024. 10. 22.
Nestroy-díjra jelölték Mundruczó Kornélt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nestroy-díjra jelölték Mundruczó Kornélt Az osztrák színházi kritikusokból álló zsűri Nestroy-díjra jelölte Mundruczó Kornélt a Proton Színház Parallax-rendezéséért. 

A legjelentősebb osztrák színházi díj minden esetben az előző évad legjobb színházi teljesítményeit jutalmazza elsősorban Ausztriában, de a német nyelvterületen is. A jelölés hatalmas elismerésnek számít, főleg, hogy a díj 24 éves történetében bár magyar jelölt volt már, de magyar színházi produkciót – jelen esetben a független Proton Színházét –, most jelöltek először. (A legjobb rendezés kategóriában Alföldi Róbertet 2014-ben, Mundruczó Kornélt 2019-ben, Bodó Viktort pedig 2020-ban jelölték, akinek egy korábbi rendezése a grazi Mester és Margarita 2011-ben a legjobb osztrák színházi előadás kategóriában versenyzett.)

Szkéné színház

A Nestroy-díjat 2000 óta évente tizennégy kategóriában adják át. Mundruczó Kornélt a legjobb rendezés kategóriában jelölték, Lucia Bihler és Anne Lenk rendezőnők mellett. A díjátadó 2024. november 24-én lesz Bécsben. A Proton Színház legújabb előadásának világpremierje 2024. májusában a Bécsi Ünnepi Hetek keretén belül volt, ahová hetedszer tért vissza a társulat. A Mundruczó Kornél rendezte  Parallax  nemzetközi koprodukcióban, tizenegy fesztivál és színház, a párizsi Odéon-Théâtre de l’Europe, a Bécsi Ünnepi Hetek, a Comédie de Genève, a Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, a berlini HAU Hebbel am Ufer, az Athens Epidaurus Festival, a Festival d’Automne à Paris, a Maillon Théâtre de Strasbourg – Scène européenne, az International Summer Festival Kampnagel – Hamburg, a CNDO Orléans és a La Bâtie – Festival de Genève részvételével, három és fél év finanszírozást követően, magyarországi támogatás nélkül készült. A producer Büki Dóra volt.

„A Bécsi Ünnepi Hetek fénypontja egy ősbemutató, amit a rendező hazájában, Magyarországon nem tűznek műsorra. Marginalizált csoportok kerülnek a középpontba: egy a koncentrációs táborban született nő zsidó családja, fiatalkorú unokájának queer identitása. Mindez egy lelakott budapesti lakásban. Mundruczó fantasztikus társulatának realista előadását látni kell.”(Profil, Ausztria)

„A Proton Színház ősbemutatóját kitörő ünneplés fogadta a Bécsi Ünnepi Heteken. Mundruczó új előadása tartalmilag egy triptichon: a három felvonás mindegyikében egy karakter - anya, lány, unoka- állnak a fókuszban. Köztük egy időugrás, ami a rendező képi megvalósításában olyannyira ámulatba ejt, hogy a lélegzetünk is eláll.” (KURIER, Ausztria)

„Mundruczó Kornél és a budapesti Proton Színháza a Bécsi Ünnepi Heteken törzsvendégnek számítanak. Ősbemutatójuk egy tomboló szó- és képáradat: a zsidó jelenről, az LMBTQ+ realitásról Magyarországon és az élet nagy döntéseiről a fenyegető politikai változások tükrében. Ahogy Mundruczótól megszokhattuk, a lényegi mondanivaló sokszor a szövegen kívül, a képekben rejlik.” (Kleine Zeitung, Ausztria)

„A Parallaxban sűrű, tömör, de sosem didaktikus dialógusok és pompásan pazarló játékosság váltakozik. Az ablakon beáramló fény gyönyörűen jelzi a napszakokat. A rendezés csodálatosan kombinálja az élő videót és a színpadi jeleneteket, vegyíti a realizmust az ősi színpadi varázslattal, és teremt a nevetés után síri csendet a nézőtéren.”(Der Standard, Ausztria)

„Identitáskérdésekről megindítóan, humorosan, csodálatos koreográfiával és grandiózus fénnyel.” (FALTER, Ausztria)

A szöveget a társulat improvizációinak felhasználásával Wéber Kata írta, a díszlettervező Monika Pormale, a jelmeztervező Domán Melinda, a fénytervező Éltető András, a zeneszerző Asher Goldschmidt, a koreográfus Molnár Csaba volt. A színpadon Monori Lili, Kiss-Végh Emőke, Major Erik, Rába Roland, Zsótér Sándor, Molnár Csaba és Boronkay Soma látható. A Parallax 2024-es turnésorozata 6 hónap és 6 város, Bécs, Berlin, Athén, Hamburg, Genf után Párizsban ért véget. Hogy lesz-e folytatás az európai színházi világ élvonalában nyilvántartott, idén 15 éves, állami támogatásban nem részesülő Proton Színház számára, az még kérdéses.

A Parallax teljes színlapja és további információ az előadásról itt érhető el. 

Fotó: Bach Máté, prae.hu művészeti portál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Kritika Vági János Hanghordozó című regényéről
Bemutatták a Sir Gawain és a zöld lovag legújabb fordítását
Ketten Lugosi Lugo László Fotónaplójáról (1978-1982) című műve kapcsán
Interjú Szilágyi Zsófia filmrendezővel Január 2. című filmjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés