bezár
 

zene

2024. 10. 20.
IV. Murat szultánról készült opera az Operaházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
IV. Murat szultánról készült opera az Operaházban IV. Murat oszmán szultánról készült operát mutat be november 6-án az Antalya Állami Opera és Balett a 2024-es török-magyar kulturális év részeként a Magyar Állami Operaházban.

Az Okan Demiris által komponált IV. Murat a török nemzeti opera egyik kiemelkedő alkotása, amely az Oszmán Birodalom szultánjának történetét meséli el. IV. Murat tizenegy évesen lépett trónra, és olyan korszakban uralkodott, amelyet a palotai intrikák és hatalmi harcok jellemeztek.

prae.hu

A produkció az oszmán történelem kulcsfontosságú időszakát viszi színpadra, klasszikus vizuális narratívával bemutatva a palota titokzatos világát és a benne zajló hatalmi harcokat. Az opera fontos történelmi személyiségeket vonultat fel, köztük a szultán anyját, Köszem szultánát, Topal Recep pasa nagyvezírt, Nefi költőt és Murád hűséges szolgáját, Dilfigart.

Az opera Haldun Özörten rendezésében török nyelven, magyar és angol felirattal látható.

A török-magyar diplomáciai kapcsolatok századik évfordulójának ünneplése alkalmából látható produkció életre kelti az Oszmán Birodalom palotájának feszült hatalmi dinamikáját, klasszikus ábrázolásban mutatva be a történelmi korszakot.

Fotó: Magyar Állami Operaház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Kritika Vági János Hanghordozó című regényéről
Hans Steinbichler: Egy egész élet
Kritika a roveretói Művészet és fasizmus című kiállításról
Beszélgetés Marie-Aude Murail-jel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés