bezár
 

irodalom

2009. 10. 06.
A határon túli irodalom napjai Székesfehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A határon túli magyar irodalom napjai címmel kétnapos rendezvénysorozat kezdődött hétfőn Székesfehérváron; a résztvevők az irodalmi szigetek, őrtüzek témaköréről fejtik ki gondolataikat.

prae.hu

A Szent István Művelődési Ház, a Vörösmarty Társaság és a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli csoportja által kilencedik alkalommal megszervezett rendezvényen a Kárpát-medencében alkotó írók, költők mellett Simándi Ágnes költő személyében az idén először kanadai vendéget is köszönthettek a résztvevők között.

Bobory Zoltán, a találkozónak otthont adó művelődési ház igazgatója, a program szervezője hangsúlyozta: a találkozó résztvevői hazaérkeznek Székesfehérvárra, hiszen többségük valamennyi, vagy csaknem valamennyi eddigi rendezvényen jelen volt.

A rendezvény résztvevőit Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte.
Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke szintén üdvözölte a határokon túlról érkezett, valamint a programokon részt vevő hazai irodalmárokat. Hangsúlyozta: a székesfehérvárihoz hasonló rendezvények nemcsak a környező országok irodalmának és irodalmi alkotóinak megismerését segítik, hanem a nagy segítséget adnak magyar nyelv megőrzéséhez.
A rendezvényen előadások hangzanak el egyebek között Kós Károlyról és Fábry Zoltánról, a magyarkanizsai irótáborról, Dunaszerdahely irodalmi életéről, a lengyel líra őrtüzeiről és szigeteiről, a CSEMADOk hatvan évéről, valamint a muravidéki kisebbségekről.

Az előadásokat jövőre antológiában jelentetik meg.

A találkozó első napján átadták a Székesfehérváron megjelenő Vár című irodalmi folyóirat díját; az elismerést az idén a a kárpátaljai Mezőváriban élő és alkotó Vári Fábián költő nyerte. A tanárként a beregszászi magyar tanárképző főiskolán oktató irodalmárnak eddig négy verseskötete jelent meg, rendszeresen publikál a magyar - köztük székesfehérvári - irodalmi folyóiratokban is.

A rendezvénysorozat résztvevői kedden bekapcsolódnak az aradi vértanúkra emlékező ünnepségbe.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés