bezár
 

art&design

2024. 10. 18.
Nemzeti emlékhely történetét bemutató kiállítás az Egri várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzeti emlékhely történetét bemutató kiállítás az Egri várban Az egriek elképesztő vagyon birtokában vannak: őrzik a magyarság identitásának egyik fő sarokkövét a vármúzeumban, a tárgyakban, a feliratokban, az emlékekben és az ide látogatók tízezreiben - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az Egri vár napján tartott ünnepi megemlékezésen.

Vincze Máté kiemelte: ahol a hősöket nem feledik, ott mindig születnek újak. Az egri várvédők 1552 őszén aratott diadala számos színtéren megjelenik és Magyarország lelkében él. Felidézte: 472 éve az egri vár védői a világ akkori legerősebb hadseregével szemben álltak helyt, 39 napon át tartó ostrom után október 17-én visszavonulásra kényszerítve azt.

prae.hu

Az 1956-os eseményekkel párhuzamot vonva emlékeztetett: történelmünkben nem ez az egyetlen Dávid és Góliát harcához hasonlatos esemény, amikor durva túlerővel szemben a magyarok egy közössége leleményességgel, kitartással és bátorsággal megvédte a hazát.

Ezek a bátor kiállások pedig bár sokszor durva megtorlásba torkolltak, mégsem voltak hiábavalók - állapította meg. A magyarság megmaradásának kulcsa volt, hogy elődeink megmutatták: mire képesek összefogással

- fogalmazott.

Szavai szerint a kormány számos eszközzel segíti az egri hősök emlékének méltó megőrzését: egyebek mellett a Nemzeti Örökség Intézeten keresztült megújult a Gárdonyi-, illetve Cserey Ignác-síremlék, az egri várvédők hősiességét bemutató nemzeti emlékezetpedagógiai program indul, a Magyar Géniusz Programon keresztül pedig 110 millió forinttal járult hozzá a kabinet a vármúzeum most nyíló állandó kiállításának megújításához.

Ringert Csaba, a múzeum igazgatója köszöntőjében arról beszélt: az egri hősök diadalának napja minden magyar ember büszkesége. Az Árpád-kor óta használt Egri vár Magyarország egyik legfontosabb nemzeti és kulturális emlékhelye, mely építészeti jelentősége mellett történelmünk egyik legnagyobb hőstettének színhelye.

Kiemelte: a vármúzeum 20 éve ünnepli a Dobó István vezette várvédők diadalát a török sereg felett. Felidézte: Gárdonyi Géza, a 20. század elejének kiemelkedő magyar írója Egri csillagok című regényében örökített meg ezt a történelmi eseményt. A kötet 1901-ben jelent meg és azóta a magyar irodalom klasszikusának számít.

A szerző az ostrom mellett a korabeli társadalmat is bemutatja: nem csupán szórakoztat, de tanít is - mondta. A mű és az Egri vár tehát nem csupán a múlt emlékét őrzik, de a magyar kultúra fontos részét képezik, inspirálva a haza iránti szeretetet és elköteleződést - hangsúlyozta.

Jelezte: hisznek abban, hogy a mai digitalizált világ lehetőségeit ki kell használni a nemzeti emlékezet gondozása során is. A Dobó István Vármúzeum évtizedek óta arra törekszik, hogy az 1552-es diadal történetét minél élményszerűbb, közérthetőbb módon adják át a látogatóknak. Ennek fontos állomása a kormány és a Magyar Géniusz Program támogatásával megvalósult, a vár történetét bemutató új állandó tárlat - zárta szavait az igazgató.

Fotó: Facebook/Egri Vár

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Elisa Shua Dusapin Tél Szokcsóban című kötetéről
Hans Steinbichler: Egy egész élet
A Könyvfesztiválon Pierre Assouline-t kérdezték a Goncourt-díjról
A BÁZIS harmadik, "Hálózati organizmusok" című líraantológiájának bemutatója a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés