bezár
 

film

2024. 10. 20.
Ünnepeld a Köztársaság kikiáltásának 35. évfordulóját a Kék Pelikannal!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 23-án a Kék Pelikan című animációs dokumentumfilm különleges vetítésekkel és 1989 forintos jegyárakkal ünnepli a Magyar Köztársaság kikiáltásának 35. évfordulóját. A filmet forgalmazó JUNO11 Distribution akciójához három budapesti mozi is csatlakozott: az Art+ Cinema, a Cirko-Gejzír és a Bem Mozi.

Csáki László rendező első egész estés filmje, a Kék Pelikan (kritikánk a filmről), a rendszerváltás időszakában játszódik, amikor hősei hamis vonatjegyekkel próbáltak eljutni Nyugatra a hirtelen megnyílt határokon keresztül. A film megidézi a Köztársaság kikiáltásának történelmi pillanatait, és a humorral átszőtt valós eseményeket egy felnőtteknek szóló animációs dokumentumfilmben tárja a közönség elé.

prae.hu

A film egy nosztalgiautazásra invitálja nézőit a korabeli zenékkel és a kilencvenes éveket megidéző tárgyi környezettel. Eredeti zenéje, melyet Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós komponáltak, különleges hangulatot teremt, amelyhez egy hamarosan megjelenő filmzenei album remixe is készült.

A Kék Pelikan április 4. óta látható a magyar mozikban, és azóta közel 25 ezer nézőt vonzott. Nemzetközi fesztiválokon is kiemelkedő sikereket ért el, világpremierjét a Tallinn Black Nights Filmfesztiválon tartotta. Meghívást kapott a torontói Hot Docs, a világ legjelentősebb animációs filmfesztiváljára, az Annecy Fesztiválra, a DOK Leipzig és a kolozsvári Filmtettfesztre. Több díjat nyert, köztük a tel-avivi Animix Fesztivál fődíját, valamint a legjobb animációs film díját a Cartoons On The Bay fesztiválon és szerepel az Európa Filmdíjért versenyző legjobb dokumentumfilmek rövidített listáján.

Október 23-án a Cirko Gejzír mozi 14:45-kor, az Art+ Cinema pedig 17 órakor indítja Csáki László rendező bevezetőjével a vetítést, míg a Bem Mozi 19 órás előadását közönségtalálkozó is követi a direktorral.

További információ a rendezvény Facebook oldalán

Forrás: JUNO11 Distribution 

Felhasznált fotók: JUNO11 Distribution 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Velencében láttuk Pablo Larraín és Pedro Almodóvar új filmjét
Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén

Más művészeti ágakról

Elisa Shua Dusapin Tél Szokcsóban című kötetéről
Kritika a roveretói Művészet és fasizmus című kiállításról
Ketten Lugosi Lugo László Fotónaplójáról (1978-1982) című műve kapcsán
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés