bezár
 

art&design

2024. 10. 16.
Tiszta Forrás előadás és Országház a Duna-parton kiállítás Isztambulban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiszta Forrás előadás és Országház a Duna-parton kiállítás Isztambulban Bemutatták a Tiszta Forrás - Bartók nyomában Anatóliában című produkciót és megnyílt az Országház a Dunaparton című kiállítás Isztambulban a magyar-török kulturális évad részeként.

A Káel Csaba rendezte Tiszta forrás összművészeti produkció Guessous Majda Mária, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével a török és magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját.

prae.hu

Az estet a MOL-Új Európa Alapítvány támogatta. Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Hoppál Péter, az évadért felelős kormánybiztos, a török kormány több tagja, valamint Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója és a török Turkish Petroleum felsővezetői.

A házelnök köszöntőjében üdvözölte a MOL és a MOL-Új Európa Alapítvány szerepvállalását a kulturális mecenatúrában. A kultúrán túlmutató török-magyar kapcsolatokat méltatva kiemelte: kölcsönös bizalom nélkül nincs működő partnerség, működő partnerségek nélkül pedig nincs jól működő gazdaság.

Hoppál Péter, a magyar-török kulturális évadért felelős kormánybiztos köszöntő beszédében emlékeztetett arra, hogy a "Barátság és együttműködés évszázada" mottóval tavaly decemberben elindított kulturális évad a végéhez közeleg.

Hozzátette: az elmúlt hónapokban Törökországban megvalósított több mint száz magyar kulturális produkciót a török közönség óriási nyitottsággal és szeretettel fogadta, s ugyanez igaz a Magyarországon zajló török szervezésű programokra is. Köszöntve a MOL és Turkish Petroleum jelen lévő vezetőit kiemelte: bízik benne, hogy a közös kulturális tevékenység termékenyítő hatása az élet számos területén megmutatkozik majd.

Az Országház a Dunaparton című kiállítást a hivatalos látogatáson Törökországban tartózkodó Kövér László házelnök nyitotta meg. A tárlat az Országház épületének építéstörténetét, képző- és iparművészeti remekeit, reprezentatív tereit és történelmi sajátosságát mutatja be, kiemelve a 20-21. századi török-magyar politikai kapcsolatokat.

Az Országgyűlés elnöke részt vett Erdal Salikoglu török zeneművész, műfordító, magyarságkutató, az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaság alapító elnöke kitüntetésén, aki a Magyar érdemrend tisztikeresztje elismerést vette át Mátis Viktor nagykövettől.

Erdal Salikoglu a magyar kultúra iránti példaértékű elkötelezettsége, a magyar-török baráti, kulturális és testvérvárosi kapcsolatok ápolása és fejlesztése érdekében végzett magas színvonalú tevékenysége és a fiatal generáció ösztönzése terén végzett munkája elismeréseként kapta a magas rangú kitüntetést.

Fotó: Bartók Tavasz

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a roveretói Művészet és fasizmus című kiállításról
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Claudia Durastanti az Őszi Margón
Antológiákról a Prostor folyóirattal
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés