bezár
 

színház

2024. 10. 16.
Ismét lesz Budapest Ballet Grand Prix
A Magyar Táncművészeti Egyetem rendezésében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét lesz Budapest Ballet Grand Prix November 18. és 22. között rendezi meg a Budapest Ballet Grand Prix (BBGP) nemzetközi balettversenyt a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE). Az eseménynek az egyetem mellett a Nemzeti Táncszínház és a Müpa ad otthont.

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy büszkék lehetünk az egyetemeinkre, hiszen nemzetközi szinten egyre ismertebbek.

Szkéné színház

A táncművészeti egyetemen jól megfér egymással a klasszikus balett, a kortárs-, a néptánc és mindaz, ami minket magyarrá tesz - fogalmazott.

Elmondta: az idén második alkalommal megvalósuló balettversenyen számos ország fiatalja méretteti meg magát, az egyetemen, a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában.

Ezzel mutatjuk be, hogy mi magyarok nemcsak szeretjük a kultúrát, hanem alakítjuk is, de úgy, ahogy ezt az identitásunk diktálja - fogalmazott.

Fodorné Molnár Márta, az MTE rektora kiemelte: célkitűzésük, hogy az egyetem 2030-ra Európa meghatározó táncművészettel összefüggő képzési központjává váljon.

Elmondta: a versenyre, amelyet a 14-24 éves korosztályba tartozó fiataloknak hirdettek meg eddig több mint 20 országból, mintegy 150 regisztráció érkezett. A professzionális képzésben résztvevő, együttesekben táncoló versenyzők három korcsoportban mutatkozhatnak be klasszikus balett és moderntánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben.

Mint mondta, céljuk a hagyományteremtés, hogy minden évben lehetőséget biztosítsanak professzionális táncképzésben tanulók, illetve kezdő fiatal táncművészek számára, hogy nemzetközi szintéren, nemzetközi zsűri előtt megmérettessék magukat. Fontos számukra az egyetem brandjének építése, Budapest- és az országimázs erősítése is - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a regisztrálók közül 80 versenyzőt választanak ki, akik a jelenléti versenyen is megmérettethetik tudásukat. A versenynek a Nemzeti Táncszínház, a díjátadó gálának a Müpa ad otthont.

Kiemelte, hogy a jelentkezőknek edukációs folyamatot is kínálnak: a verseny ideje alatt workshopokat szerveznek, és a versenyzők két alkalommal a zsűritagokkal is beszélhetnek produkcióikról. A verseny lehetőséget biztosít a fiatal táncosoknak a kapcsolatépítésre, és a pályakezdésüket is segítheti a rendezvény, amely ösztöndíjat és karrierlehetőséget is biztosít a legkiválóbb táncosoknak.

A rendezvényen könyvbemutatót is tartanak: Megan Fairchildnak, a New York City Ballet volt vezető szólistájának A teljesítmény művészete című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők - tette hozzá.

Kiss János balettművész, az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke felidézte a három évvel ezelőtti modellváltást, amely, mint mondta, jó döntésnek bizonyult. Sok mindenen mentünk keresztül, de ami a legfontosabb, folyamatosan fejlődünk - mondta, kiemelve: céljuk 2030-ig Európa meghatározó táncművészeti egyetemévé válni.

Büszkék vagyunk a múltunkra - mondta, kiemelve: jövő évben ünnepelhetik az egyetem jogelődje, az Állami Balettintézet alapításának 75. évfodulóját, és az 50 éves néptáncképzést.

Nagy Tamás, a BBGP versenyigazgatója a zsűri tagjait mutatta be. A zsűri elnöke ifj. Harangozó Gyula, tagja Maia Makhateli, Aki Saito, Federico Bonelli és Krzysztof Pastor.

Miklósa Erika operaénekes, a főtámogató MOL-Új Európa Alapítvány elnöke kiemelte: már tavaly, az első alkalommal komoly rangot vívott ki magának a nemzetközi verseny, amely idevonzza a tehetségeket és tanáraikat. A táncművészet is egy olyan útlevél a nemzetközi színtéren, amellyel nem vallhatunk szégyent - jegyezte meg.

Elmondta: az alapítvány prioritásként kezeli a tehetséggondozást, ezért támogatják az egyetem nemzetközi balettversenyét.

Simon Attila, az eseményt szintén támogató Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója kiemelte: mindig a verseny mögött fognak állni. Szólt a Nemzeti Táncszínházban látható Herendi-kamarakiállításról, amelyen a verseny díjait is bemutatják.

Az eseményen részt vett Ono Hikariko, Japán magyarországi nagykövete és Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete is.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Gyévuska a Városmajorban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Kritika Vági János Hanghordozó című regényéről
A Könyvfesztiválon Pierre Assouline-t kérdezték a Goncourt-díjról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés