bezár
 

art&design

2024. 10. 15.
Kazinczy János életműkiállítása az INDA Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az INDA Galéria különleges kiállítást mutat be Felfedezések címen Kazinczy János Antal (1914–2008), az itthon kevésbé ismert, de jelentős festő és szobrászművész munkáiból. A tárlat a művész 110. születésnapja alkalmából jött létre, amely november 30-ig látogatható.

Kazinczy, aki Erdélyben született, élete során több országban is alkotott, Magyarországot és Németországot követően végül Franciaországban telepedett le. A kiállítás a 1970-es évektől a 2000-es évek elejéig terjedő időszakból származó festményeit, tűzzománc munkáit és faszobrait mutatja be.

prae.hu

A művész 1914-ben született Temesváron, pályafutása során tanult a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán, tanított a Magyar Iparművészeti Főiskolán, de a meg nem értett, dekadensnek és formalistának bélyegezett művészete miatt elbocsájtották innen. Ezt követően a Szabad Művészet folyóirat felelős szerkesztőjeként dolgozott, majd az 1956-os forradalom után Ausztriában és Németországban, majd Franciaországban alkotott. Élete során rengeteg alkotása semmisült meg a háború és harcok miatt.

A tárlat kurátora, Kozma Zsolt elmondta, hogy a kiállítás tematikusan mutatja be Kazinczy különböző alkotói korszakait, festményei kronológiai sorrendben jönnek egymás után. Külön helyet kapott a művész szobrászati és zománcmunkássága is. Céljuk megmutatni, hogy a művész milyen természetes könnyedséggel kezelte az átjárhatóságot sík-, és térbeli alkotás között. A művek többsége Franciaországban készült, Kazinczy fia és menye segítségével pedig egyre több alkotás tér vissza Magyarországra.

Az INDA Galéria munkatársainak szándéka, hogy a kiállítás közelebb hozza a magyar közönséghez Kazinczy János eleddig felfedezetlen, ám annál gazdagabb művészi örökségét.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Ketten Lugosi Lugo László Fotónaplójáról (1978-1982) című műve kapcsán
A városarcheológia szervetlen fossziliája
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról

Más művészeti ágakról

Beszélgetés a kortárs lengyel gyerekirodalomról
Coralie Fargeat: A szer
A BÁZIS harmadik, "Hálózati organizmusok" című líraantológiájának bemutatója a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés