bezár
 

film

2024. 10. 15.
Magyar film a jihlavai dokumentumfilm-fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar film a jihlavai dokumentumfilm-fesztiválon Csehországban, az október 29. és 31. között megrendezendő jihlavai nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál New Visions Forum szekciójában mutatják be Konkol Máté A könyv a mi fegyverünk című, készülő filmjét.

A filmet állami támogatás nélkül, közösségi finanszírozásból 2023 nyarán forgatták. Jelenleg vágás alatt áll, a rendező és csapata támogatókat és további lehetőségeket keres az utómunka és a bemutatás költségeinek fedezésére - tájékoztattak az alkotók. 

prae.hu

A félig fikciós, félig dokumentarista hibrid alkotás egy társadalmilag elkötelezett egyetemistákból álló közösséget mutat be, amelyben a feminizmus, a kritikai kultúra és a bázisdemokrácia kérdéseit valódi aktivisták és szakkollégisták, valamint színészek fiktív karakterei vitatják meg, a Fényes szelek és a Petőfi '73 című filmek mintájára.

Hangsúlyozták, hogy a történetet és a párbeszédeket az összes szereplő alkotásának tekintik.

A könyv a mi fegyverünk főszereplői Szőke Abigél és Katona Péter Dániel, a rendező alkotótársai Fehér Renátó költő, író és Csapó Kriszta feminista kutató, aktivista. A film koproducerei Zachar Balázs és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület részéről Tóth Bálint és Farkas-Kis Máté.

Emlékeztettek, hogy Konkol Máté filmrendező fiatalok történetein keresztül foglalkozik olyan társadalmi témákkal, mint az identitáskeresés, a munkahelyi kizsákmányolás, a szexualitás, az osztályváltás és a rendszerkritikus feminizmus.

Az alkotók közleménye szerint a film trilógiát alkot a rendező két legutóbbi rövidfilmjével: a több nemzetközi streaming-szolgáltatónál is elérhető Budapest, zárt várossal és az A-kategóriás tallinni fesztiválon bemutatott Ki mint veti ágyát című alkotással.

Ezek A könyv a mi fegyverünk előzményeinek is tekinthetőek, főszereplőik karakterei is visszatérnek a trilógia záró részében - áll a tájékoztatásban.

Az idén október 29. és 31. között megrendezett fesztivál New Visions Forum szekciójában 14 európai filmtervet mutatnak be, amelyek közül A könyv a mi fegyverünk az egyetlen magyar alkotás.

A jihlavai fesztivál Európa egyik legnagyobb dokumentumfilmes eseménye, a filmipar számos szakértője vesz részt rajta, lehetőséget nyújt koproducerek és nemzetközi forgalmazók bevonására is. 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Egy százalék indián
Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága

Más művészeti ágakról

Bemutatták a Sir Gawain és a zöld lovag legújabb fordítását
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap
Szergej Tyimofejev lett költő volt a PesText fesztivál vendége
Beszélgetés és felolvasás Ingo Schulzéval a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés