bezár
 

film

2024. 10. 12.
Rekordnézettségű okkult horrorral nyit a 17. Koreai Filmfesztivál
A misztikus thrillertől a politikai akción át a személyes öko-dokumentumfilmig a dél-koreai mozi legjava érkezik Budapestre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonhárom friss dél-koreai filmmel és közönségtalálkozókkal várja az érdeklődőket a 17. Koreai Filmfesztivál 2024. október 11-18. között Budapesten. A fesztiválon olyak filmeket nézhetünk, amik idén megtöltötték a dél-koreai mozikat.

A fesztivál vendége lesz Cho Hwa-sung látványtervező, akinek a nevéhez olyan híres alkotások fűződnek, mint A bosszú asszonya neo-noir thriller, Az elnök gyilkosa politikai thriller és a tavalyi budapesti fesztiválon bemutatott Beton utópia katasztrófafilm.

prae.hu

Idén is széles műfaji skálán kóstolhat bele a budapesti közönség a dél-koreai mozi világába.  Az eredeti nyelven, magyar és angol felirattal futó filmek között találunk igaz történeten alapuló túszdrámát, utánozhatatlanul ázsiai bunyós gengszterfilmet, sámánisztikus horrort, személyes hangvételű öko-dokumentumfilmet és lélektani kísérleti némafilmet is.

A fesztivál rendhagyó módon horrorfilmmel nyit. Az idei Berlinálén bemutatott Exhuma a 2024-es év legnagyobb kassszasikere, egy hónap alatt tíz millióan nézték meg, és világszerte közel száz millió dolláros bevételt hozott, amivel minden idők egyik legnagyobb bevételű dél-koreai filmje lett. A hazájában a Dűne második részét és a Szegény párákat maga mögé utasító film különleges borzongást ígér sajátos kulturális jegyekkel: a sámánisztikus, buddhista és keresztény hagyományokkal áthatott koreai néplélekhez kerülhet közelebb a magyar közönség.

A Friss szekcióba a hagyományainkhoz híven az aktuális koreai moziműsor legjobb filmjeit válogatták össze a szervezők. Az itt szereplő filmek többsége olyan globális jelenségekkel fogalkozik, mint a szingliség, a hírhamisítás és a politikai játszmák és a transzgenerációs traumák. Ezekhez egyszerre könnyen kapcsolódhat a magyar közönség, másfelől ezeknek a témáknak a sajátosan koreai értelmezéséről is benyomást szerezhet. Ebben a szekcióan vegyesen szerepel filmelméleti ínyecség, például a Cannes-ben tavaly bemutatott Pókháló c. fekete komédia, amiben színes és fekete-fehér jelenetsorok váltják egymást, de fesztiválról nem marad el a koreai Bud Spencer sem, a Roundup-sorozat negyedik részében, Ma nyomozó délkelet-ázsiai Fülöp-szigeteken üldözi a rosszfiúkat.

Cho Hwa-sung

A koreai filmes világ kiemelkedő alkotóit bemutató Arcok szekcióban Cho Hwa-sung látványtervező filmjeinek válogatását láthatják. Cho Hwa-sung dél-koreai látványtervező páratlan érzékenységet visz filmjeibe. Pályáját a 1990-es évek végén kezdte, és a 2000-es évek közepére hazájában és nemzetközi szinten is elismert filmes szakember lett. A jó, a rossz és a furcsa (2008) posztmodern western, majd a Láttam az ördögöt (2010) bosszú-thriller látványterveivel is megtörte a műfajjal kapcsolatos előítéleteket. A nevét legtöbben A bosszú asszonya (2005) neo-noir thriller óta ismerik, amelynek vizuális részletességéért különösen rajongtak a kritikusok. Későbbi munkáiban, többek között A fekete ház, a Jeon Woo-chi: A taoista varázsló és a Magándetektív című filmekben újszerű művészi koncepciókkal lepte meg a közönséget: a horrorfilmet romantikus látványvilággal, míg a történelmi drámát sci-fi-s vizuális elemekkel csavarta meg. HwaSeong Production Design Company néven alapított, művészeti vezetőket tömörítő stúdiója a kortárs koreai film meghatározó műhelye. Filmes látványterveiért és művészeti vezetői munkájáért közel harmincszor jelölték különféle rangos díjakra. Legutóbb Az elnök gyilkosa (2020) politikai thrillerért kapta meg a Koreai Filmgyártók Szövetségének a legjobb látványtervezésért járó díját, a Beton utópia (2023) katasztrófa-thrillerrel pedig a legjobb művészeti vezető kategória győztese lett a Grand Bell Awards-on. Az alkotóval a nézők személyesen is találkozhatnak október 13-án, Az elnök gyilkosa című film vetítését követően. Cho emellett mesterkurzusokat is tart majd egyetemi hallgatóknak.

A minden évben egy speciális téma mentén válogatott Fókusz szekció alkotásai idén az egyre égetőbb környezeti problémákkal foglalkoznak. Ebben a válogatásban többek között megismerhetjük a világ legnagyobb tengeri gátja, a Dél-Korea nyugati partján harminchárom kilométer hosszan futó Szemangum menti árterület sorsát, amely védett vándormadarak megállóhelye, de a repülőtéri fejlesztések miatt veszélybe került.

A 2024-es Extra szekció az összetett emberi kapcsolatok birodalmába kalauzol. Itt kifejezetten kísérleti alkotásokkal ismerkedhetünk, amelyeket olyan neves fesztiválokon ismertek el, mint a Busani Nemzetközi Filmfesztivál.

Zárófilmként pedig a Korean Air F27-es utasszállító repülőgépének 1971-es eltérítési kísérletén alapuló 2024-es filmdrámát láthatja a magyar közönség.

További információ a fesztivál weboldalán látható.

Forrás: Koreai Köztársaság Nagykövetsége, Koreai Kulturális Központ 

Felhasznált fotók: Koreai Köztársaság Nagykövetsége, Koreai Kulturális Központ 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Coralie Fargeat: A szer
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Marie-Aude Murail-jel
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés