bezár
 

irodalom

2024. 10. 10.
Olvasni év végén is kell
Október 10-én kezdődik az Őszi Margó könyvfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 10. és 13. között zajlik az idei Őszi Margó Irodalmi Fesztivál a Nemzeti Táncszínházban, a Millenárison. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló programsorozat idén is a külföldi és hazai kortárs irodalom kedvenceit hozza el az érdeklődőknek, esténként pedig zenei-irodalmi estekkel folytatódik a program. A fesztiválon idén már a tizedik alkalommal adják át az év legjobb első prózakötetes szerzőjének járó Margó-díjat. A könyvbemutatók kivétel nélkül ingyenesen látogathatók.

Az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál idén is gondoskodik arról, hogy az olvasók ne maradjanak könyvutánpótlás nélkül – 67 program, 14 külföldi szerző, 4 zenei-irodalmi est és középiskolásoknak szóló alternatív irodalomórák is várja az érdeklődőket.

prae.hu

A Margón bemutatják Gerlóczy Márton Fikció sorozatának harmadik kötetét, a nemrég saját kiadót alapító Simon Márton Hideg pizzáját, Závada Pál pedig az elfeledni kívánt múlt rémtetteit tárja az olvasók elé új regényében.  Janecskó Kata a romantikus csalásokról mutat be könyvet, Papp-Zakor Ilka regényében egy hasbeszélő visszhangjai lesznek hallhatóak, míg Szabó T. Anna új verseskötete a gyász és az elengedés témáit hozza majd felszínre. Új kötetekkel érkezik Kemény István és lánya, Kemény Zsófi is, Csalár Bence személyes terápianaplóját hozza el nekünk, Háy János pedig 40 év verseit mutatja meg a közönségnek, illetve Kordos Szabolcs bestseller sorozatának harmadik kötetével érkezik. Hosszú idő után a Margón, Jakab Péter dalszövegkönyvével állnak újra színpadra a Jazzékiel zenészei, és a fesztiválon mutatják be az AWS zenekar tragikusan fiatalon elhunyt egykori frontembere, Siklósi Örs fiatalkori verseiből készült kötetét is.

Szabó T. Anna

Új könyvvel jelentkezik az Őszi Margón még mások mellett Ablonczy Balázs, Bakos Gyöngyi, a Budapest Street Photography Collective, Demszky Gábor, Egill Bjarnason, Egressy Zoltán, Falcsik Mari, Finy Petra, Gabriely György és Poletti Lénárd, Gerőcs Péter, Herner Dorka, Horváth Viktor, Kalapos Éva, Kertész Erzsi, Kovács Krisztián, Németh Gábor és Szilasi László, Lezsák Levente, Ménes Attila, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Schillinger Gyöngyvér, Szabados Attila, Szederkényi Olga, Szkárosi Endre, Szöllősi Mátyás, Szűcs Ádám, Vizler-Nyirádi Luca, Zalka Csenge Virág.

Emellett idén minden eddiginél több külföldi szerző is érkezik az Őszi Margóra. Harmadik magyarul megjelent kötetével látogat a Nemzeti Táncszínházba az olvasók kedvence, Iréne Solà, a finn Sofi Oksanent pedig Karafiáth Orsolya kérdezi a szerzőt a Putyin és a nők közti háborúról írt könyvéről. Egill Bjarnason A megkerülhetetlen Izlandról fog mesélni, az örmény Narine Abgarjan mágikus szinesztéziával érkezika skandináv irodalom szerelmesei pedig Vigdis Hjorth-tal és Hilde Susan Jægtnesszel találkozhatnak. A fesztiválon mutatja be új regényét a magyar származású Terézia Mora, Goran Vojnović A fügefa című kötetét hozza el, az olasz Claudia Durastanti önéletrajzi elemeket is tartalmazó könyve pedig egy különleges család életébe enged bepillantást. A külföldi palettát idén is a Margó Könyvek sorozat új regényei színesítik: itt lesz a bosnyák Lana Bastašić, a lengyel Martyna Bunda, a horvát IvanaBodrožić, valamint a szlovák Silvester Lavrík is.

Irene Sola

A zenés-irodalmi produkciók műsorában: csütörtökön egyedi The Doors életmű-feldolgozással áll színpadra Nóvé Soma, iamyank és Vangel Tibor. Pénteken az Anima Sound System eleveníti meg a dalszövegeiért elsőként irodalmi Nobel-díjat kapott Bob Dylan líráját Prieger Zsolt szerkesztésében, többek között Törőcsik Franciska és Nagy Katica közreműködésével. Szombaton Vecsei H. Miklós és a QJÚB mutatja be Radnóti Miklós életművéből készült előadását, a zárónapon pedig Kollár-Klemencz László Anyám tenyere című új regényét koncerttel egybekötve ismerheti meg a közönség.

Kollár-Klemencz László

A bemutatott könyvek a Margó kiemelt támogatójának, a Bookline standjánál megvásárolhatóak, a beszélgetések után a szerzők dedikálnak is.

Az Őszi Margó nyitónapján tizedik alkalommal átadják a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat is, illetve a Margó x Erste #higgymagadban különdíj is gazdára fog találni csütörtökön. A 2023-as Margó-díj nyertes Visky András önálló estjét a Liszt Ünnep keretében október 14-én rendezik meg a Müpában.

A Margó könyvbemutatói ingyenesen látogathatók, a zenei – irodalmi estekre a Liszt Ünnep weboldalán lehet jegyet vásárolni. Részletes program a margofeszt.hu és a Facebook.com/margofeszt oldalakon érhető el.

A Volvo és Margó Irodalmi Fesztivál évek óta tartó együttműködésének keretében készült idei, az olvasást népszerűsítő kisfilm a Compact TV és a Radnóti Színház közreműködésével készült, a forgatókönyvet Benedek Ágota írta, Horváth Antal János rendezte, a főszereplő pedig Rusznák András, tudatta Kubik Elvira sajtófőnök a prae.hu művészeti portállal.

 

Fotók: Margó Irodalmi Fesztivál sajtóiroda

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A BÁZIS harmadik, "Hálózati organizmusok" című líraantológiájának bemutatója a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap
Beszélgetés a Dűne fantasztikumáról, tudományos igénnyel

Más művészeti ágakról

Interjú Szilágyi Zsófia filmrendezővel Január 2. című filmjéről
Szilágyi Zsófia: Január 2.
Luca Guadagnino filmjében elszabadulnak a vágyak és a képzelet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés