bezár
 

art&design

2024. 10. 08.
Czigány Dezső, Kondor Béla és Munkácsy a Virág Judit Galéria őszi árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Czigány Dezső, Kondor Béla és Munkácsy a Virág Judit Galéria őszi árverésén Czigány Dezső, Kondor Béla, Mattis-Teutsch János, Mednyánszky László műveire is lehet majd licitálni Munkácsy Mihály egyik nagyméretű olajfestménye mellett a Virág Judit Galéria őszi árverésén, amelyet október 15-én rendeznek meg a Budapest Kongresszusi Központban.

Czigány Dezső a csendéletek mestere: a tökéletességig fejlesztette a műfajt és a korai magyar modernizmus egyik legjelentősebb alakjaként pontos arányokkal felépített csendéletei a cézanne-i hagyományokat elevenítik fel. Az őszi aukción szereplő Csendélet című, 1920 körül készült festménye 40 millió forintos kikiáltási árról indul, becsült értéke 70-100 millió forint között van – áll a galéria hétfői közleményében.

prae.hu

Mattis-Teutsch János művészetét egy monumentális dupla aktos kép képviseli majd az októberi aukción. Az Aktos kompozíció című, 1930-ban született képet Brassóban 1933-ban ki is állították. A mű egy olyan absztrakt ember-típust jelenít meg, amely leegyszerűsített formáival minden emberi és művészi gondolatot ki tud fejezni. Kikiáltási ára 16 millió forint.

Kondor Béla 1961-ben alkotta meg az Apáca és a pap című képet, amely az életmű legjelentősebb darabjai között foglal helyet. A művész az ötvenes-hatvanas évek elejének központi, kultikus figurája volt, akinek ez a műve 36 millió forintos kikiáltási árral kerül árverésre, becsült értéke 60-80 millió forint.

Mednyánszky László gazdag arisztokrataként a szegények, az elesettek pártfogoltja volt, és drámai erejű portrékon mutatta be életüket. Művészetének másik forrása a természet volt, tátrai barangolásai során lírai tájképek sokaságát festette. Fényködös táj című, 12 millió forintos kikiáltási árról induló nagyméretű festménye is a természet szeretetéről és rejtelmességéről szól. A most aukcióra kerülő művén a ködben és napfényben egyszerre vibráló tájat örökítette meg a művész.

Mindezeken túl szerepel az akción Munkácsy Mihály Randevú az ablaknál című nagyméretű olajfestménye is, amely a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének féltve őrzött darabja volt egykor. A sokszorosan kiállított és reprodukált kép kikiáltási ára 40 millió forint.

Az aukciós kiállítás október 14-ig megtekinthető a Virág Judit Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Ketten Lugosi Lugo László Fotónaplójáról (1978-1982) című műve kapcsán
art&design

A tizenkettedik European Remembrance Symposiumról
Megnyitószöveg Dóra Emese és Hu-Yang Kamilla közös kiállításához
Kulturális hanyatlás?

Más művészeti ágakról

Coralie Fargeat: A szer
Beszélgetés a Dűne fantasztikumáról, tudományos igénnyel
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés