bezár
 

film

2024. 10. 08.
Harminchét alkotás a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harminchét alkotás a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában Harminchét alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden kezdődő versenyprogramjában – közölte Szabó Éva fesztiváligazgató hétfőn.

A szakember a fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a nézők kilenc nagyjátékfilmet, hat dokumentumfilmet és 22 rövidfilmet láthatnak majd Magyarország egyik legszebb, több mint százéves, hagyományos filmszínházában, a szegedi Belvárosi Moziban. Ezeket az előzsűri csaknem kétszáz nevezésből választotta ki.

prae.hu

Az előzsűri olyan színvonalasnak ítélte a fesztiválra nevezett vizsgafilmeket, hogy ezeket külön diákfilm szekcióban mutatják be. Ennek díjáról a magyar és külföldi hallgatókból álló diákzsűri dönt.

A versenyfilmeket Szabó Gábor elnök irányította szakmai zsűri értékeli, a fődíjas mellett kiválasztják a legjobb nagyjáték-, dokumentum-, illetve rövidfilmet. Emellett kiosztják a kritikus zsűri díját, és első alkalommal a fesztivál történetében a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete is külön elismerést ítél oda.

Versenyen kívül hazai alkotók által jegyzett – nemzetközi fesztiválokon szereplő – filmeket is műsorra tűznek, melyeket a Magyar Operatőrök Hete szekción belül tekinthetnek meg az érdeklődők. E szekció legjobbja számára a Magyar Operatőrök Társasága ajánlott föl díjat.

A közönség emellett válogatást láthat a Friss Hús legjobb filmjeiből, az Aprófeszt szekcióban délelőttönként az Art Mozi Egyesület és a Nemzeti Filmintézet válogatását vetítik, csütörtök délelőtt pedig műsorra tűznek egy Zsigmond Vilmossal készült portréfilmet is.

Az operatőröknek szakmai workshopokat szerveznek, beszélgetéseket rendeznek az alkotókkal. A fesztiválon Lénárt András egyetemi oktatóval nemrég megjelent Mozgóképes múlt – Közelítések a film és a történelem kapcsolatához című könyve kapcsán Szabó Gábor folytat diskurzust a történelem és a film kapcsolatáról Kovács Gellért filmkritikus moderálása mellett, míg Női szemmel címen Mesterházy Lili filmkritikus női alkotókkal találkozik a színpadon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

A BÁZIS harmadik, "Hálózati organizmusok" című líraantológiájának bemutatója a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Beszélgetés és felolvasás Ingo Schulzéval a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Bemutatták Fekete Vince Gyönyörű apokalipszis című könyvét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés